Erhverv

Genmabs vidundermiddel scorer ny godkendelse

Genmab og partneren Janssen har endnu engang opnået succes med kræftmidlet Darzalex. Det udløser nye millioner til Genmab.

Jan van de Winkel har siden sommeren 2010 været topchef i biotekselskabet Genmab. Foto: Stine Bidstrup

Det danske biotekselskab sender sin investorer på weekend med endnu en positiv nyhed og mere end 160 mio. kr. yderligere i banken hos det i forvejen ganske velhavende selskab.

De amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, har nemlig godkendt kræftmidlet Darzalex som behandling i kombination med lægemidlet Pomalyst fra amerikanske Celgene og hormonpræparatet dexamethasone.

Genmab kort fortalt
  • Genmab er et dansk biotekselskab, som er børsnoteret på Nasdaq i København.
  • Fokuserer på at udvikle såkaldte antistoffer til behandling af kræft.
  • Stiftet i 1999 og har i dag to lægemidler på markedet. Det drejer sig om Arzerra (ofatumumab), som man har i samarbejde med schweiziske Novartis (tidligere britiske GlaxoSmithKline) til behandling af visse indikationer for kronisk lymfatisk leukæmi (CLL) og Darzalex (daratumumab), som man har i samarbejde med amerikanske Johnson & Johnson, til behandling af patienter med myelomatose, knoglemarvskræft.
  • Havde ved udgangen af første kvartal 2017 en kontantbeholdning på 4,75 mia. kr.

Godkendelsen fører til en milepælsbetaling fra Genmabs amerikanske partner Janssen på 25 mio. dollars.

»Vi er meget tilfredse med at modtage FDA's beslutning om at godkende Darzalex i kombination med pomalidomide (Pomalyst, red.) og dexamethasone. Dette tilbyder et alternativ til de patienter med knoglemarvskræft, som ikke har haft vedvarende effekt af andre behandlingsformer,« udtaler Jan van de Winkel, adm. direktør i Genmab, i en kommentar.

Genmab modtager royalties af det globale salg af Darzalex begyndende ved 12 pct. stigende til 20 pct. Sidsnævnte indtræffer, når salget i et regnskabsår passerer 3 mia. dollars og gælder kun for den del af salget, som ligger udover de 3 mia. dollars.

Den nye godkendelse af Darzalex gør, at lægemidlet nu vil kunne bruges til endnu flere patienter.

Godkendelsen er dog betinget af, at det kun kan gives til patienter, som allerede har fået mindst to andre behandlinger, herunder med det storsælgende kræftmiddel Revlimid. Det er et lægemiddel, som Celgene også står bag og som er et af verdens bedst sælgende kræftmidler.

BRANCHENYT
Læs også