Erhverv
BREAKING

Iværksætter pakker terrorsikring ind i hygge

Arkitekten Mads Boserup Lauritsen har udtænkt en betonklodsskjuler, der bygger på noget så dansk som hygge.

Den grå beton har nu fået siddeplads på den ene side, cykelstativ på den anden - og grønt på toppen. Foto: Tagtomat/Mads Boserup Lauritsen

Lastbiler og store varevogne er af flere eksperter blevet udråbt som et af terroristernes foretrukne våben efter flere hændelser i europæiske storbyer, hvor gerningsmænd har benyttet de store køretøjer til at brage ind i uskyldige menneskemængder.

Som et værn mod angreb er der i flere danske byer blevet sat betonklodser op, som skal tvinge lastbilerne til at sænke farten i befolkede områder. Klodserne er dog ikke just en fryd for øjet, mener iværksætter og arkitekt Mads Boserup Lauritsen fra virksomheden Tagtomat, som derfor har kastet sig over at give terrorsikringen en mere hyggelig funktion.

Det er i første omgang sket ved Rådhuspladsen i København, hvor én af de ildevarslende terrorsikringer foreløbigt er blevet pakket ind i træbeklædning, solsikker og morgenfruer og har fået funktion af bænk på den ene side og cykelstativ på den anden.

Idéen opstod i december, da Mads Boserup Lauritsen besøgte julemarkedet på Nytorv ved Strøget i dagene, hvor en lastbil netop var kørt ind i uskyldige besøgende på julemarkedet i Berlin. Pludselig var der også i Danmark uniformerede betjente og betonafspærringer foran boderne på julemarkedet, fortæller han.

For en måned siden kontaktede han Københavns Kommune for at fremlægge en idé til at omdanne en af betonklodserne til et grønnere og mere venligt indslag i byrummet. Det ville kommunen gerne være med til, og i sidste uge gik arkitekten - i øvrigt med hjælp fra et par hjemløse, der bifaldt initiativet - i gang med at give terrorsikringen en makeover.

»Vores formål er, at hverdagen ikke skal opleves utryg. Nogle kalder mig naiv, og nogle spørger, om man ikke bare er den første, der dør, hvis man sidder på bænken under et terrorangreb, men det kan man jo ikke indrette sit liv efter. Generelt får jeg langt mest positiv feedback. Mange synes, vi italesætter et behov og sender et signal om, at vi ikke vil lade os kue af terror,« siger Mads Boserup Lauritsen til Finans.

Ifølge Mads Boserup Lauritsen er han allerede blevet kontaktet af andre kommuner, der ønsker lignende løsninger. Tilbage står spørgsmålet, om tiltaget skal finansieres af kommunerne eller en crowdfunding-kampagne. I første omgang bliver forsøgsordningen støttet med 15.000 kr. af Sharing Copenhagen under Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning.

TagTomat begyndte som en hobbyvirksomhed, og for tre år lavede Mads Boserup Lauritsen initiativet til et firma, som i dag beskæftiger fire til fem fuldtidsansatte i sæsonen. Foruden indpakning af terrorsikring beskæftiger de sig med indretning af tagterrasser, altaner og byrum og laver skolehaver for københavnske skolebørn.

BRANCHENYT
Læs også