Erhverv
0

Developere skummer hele fløden på byggeopsvinget

De store ejendomsudviklere tjener kassen på byggeboomet, mens entreprenørerne stadig tjener relativt få penge. Det handler om risikofordeling og god timing, lyder det fra Deloitte.

Skanska kan i 2016 prale af at have nået en overskudsgrad på 26,6 pct. God timing er en del af forklaringen, siger Skanskas adm. direktør, Peter Nymann-Jørgensen. Foto: Tobias Nicolai

Developerne har kronede dage under byggeopsvinget, der især er drevet af boligbyggeriet. Fire af de største ejendomsudviklere har de seneste år haft markant fremgang, når det gælder indtjeningen. Med overskudsgrader på helt op til 27 pct. i 2016 tjener de langt mere på byggeboomet, end entreprenørerne gør.

»Der er en generelt stigende aktivitet og indtjening. Hvis du er villig til at påtage dig risikoen ved at købe grunde op og tage projekter på balancen, og der er højkonjunktur, så er der også mulighed for at tjene nogle gode penge. Det handler om at spotte de rigtige projekter og gøre det på de rigtige tidspunkter,« siger Thomas Frommelt, partner og leder af Deloittes branchegruppe for byggeri.

Vender markedet?
  • Selv om der er fuld gang i byggeaktiviteten, tror Deloitte ikke, at markedet vil vende lige om lidt. Der er stadig og vil være en god efterspørgsel fremadrettet, lyder vurderingen fra Thomas Frommelt, som dog har lidt svært ved at tro, at markedet - bl.a. nogle steder i Storkøbenhavn, hvor priserne er meget højt oppe - kan forsætte på et så højt niveau.
  • Bonava, som tidligere var NCC's boligvirksomhed, siger, at markedet ser sundt ud. Bonavas topchef, Torben Modvig, siger, at der er sket en korrektion for en række år, hvor prisniveauet lå lavere, end det burde have gjort.
  • Skanskas Peter Nymann-Jørgensen tror ikke, at markedet står lige over for at bryde sammen, men han siger generelt, at udfordringen er, at man ikke kan se, hvornår man befinder sig på toppen af højkonjunkturen.

Det kan tilsyneladende langt bedre betale sig at udvikle projekter end at bygge dem. Helt lige så prangende indtjeningsmarginer kan entreprenørerne nemlig langtfra prale af.

»For de udførende entreprenører bliver der stadig talt om at nå de magiske 5 pct. i overskudsgrad, men indtjeningen er ikke løftet markant, måske fordi deres byggeomkostninger har været for høje for dem, eller fordi der er nogle lig i lasten, som man skal have taget tabene på. Flere af de større entreprenører, hvis regnskaber jeg har set, har en pæn vækst, så noget tyder på, at man har svært ved at styre den vækst,« siger Thomas Frommelt.

Skanska har med en overskudsgrad på 26,6 pct. den højeste overskudsgrad blandt de største developere i 2016.

»Projektudvikling er lige dele hårdt arbejde og timing. Når timingen er rigtig i forhold til at sælge projekter, er der rigtig gode penge at tjene,« siger Skanskas adm. direktør, Peter Nymann-Jørgensen.

Når timingen er rigtig i forhold til at sælge projekter, er der rigtig gode penge at tjene.

Peter Nymann-Jørgensen, adm. direktør i Skanska

Næst efter Skanska kommer FB Gruppen med en overskudsgrad på 17,8 pct. Så høje overskudsgrader er ifølge Thomas Frommelt over normalen i branchen.

»Udfordringen fremadrettet er: Hvor længe man kan tage så høje priser for det, man sælger, og hvor længe man kan holde sine byggeomkostninger i ro.  Det sidste er en udfordring lige nu, fordi der er stigende udfordringer med at finde ledig kapacitet, som vil udføre arbejdet for en lav pris,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også