Erhverv

Bjarne Riis står til milliongave fra IT Factorys konkursbo

Det forventes nu, at den tidligere Tour de France-vinder får en pæn millionluns af konkursboet efter IT Factory.

Stein Bagger og Bjarne Riis ses her siddende sammen til et pressemøde i Italien i september 2008. Samarbejdet stoppede dog brat få måneder senere. Foto: AP/Antonio Calanni

Den 28. september 2008 sad Bjarne Riis og Stein Bagger side om side til et pressemøde i italienske Varese.

De offentliggjorde et samarbejde, der betød, at IT Factory, hvor den nu bedrageridømte Stein Bagger dengang var direktør, ville spytte mellem 30 og 40 mio. kr. årligt i Bjarne Riis' cykelhold, som ville komme til at hedde Team Saxo Bank - IT Factory.

Få måneder efter gik IT Factory dog konkurs, uden at Bjarne Riis fik de mange penge, han var blevet lovet til sit cykelhold.

I april 2016 blev der indgået forlig i konkursboet efter IT Factory, da revisionsfirmaet CJ Partnership betalte 333 mio. kr. til resterne af det skandaleramte it-selskab.

Nu er der så blevet sat beløb på, hvor meget Bjarne Riis kan forvente at modtage fra konkursboet. Han regner med at få 9,4 mio. kr., da kreditorerne har fået tilsagn fra boets kurator, Boris Frederiksen, om en dividende på mellem 30 og 32 pct.

Det fremgår af et nyt regnskab fra Group Riis, der er ejet af Bjarne Riis og var moderselskabet, som stod bag Bjarne Riis' cykelhold med forskellige navne gennem årene.

Boris Frederiksen oplyser til Finans, at kreditorerne allerede har fået udbetalt en dividende på 28,12 pct., og at den kan blive op til 4 pct. større i fremtiden afhængig af forskellige forhold.

Det er i øvrigt første gang, at Group Riis indregner kravet mod IT Factorys konkursbo i sit regnskab grundet usikkerhed om dividendens størrelse.

Kravet er medvirkende til, at Group Riis kom ud af 2016 med et overskud efter skat på 5,1 mio. kr. Det bringer selskabets egenkapital op på 15,5 mio. kr.

IT Factory var én af de hurtigstvoksende virksomheder i årene op til finanskrisen. Men i slutningen af 2008 ramlede det hele dog, da det kom frem, at selskabets vækst var bygget op omkring en leasingkarrusel, som var orkestreret af Stein Bagger.

Afsløringerne fik Stein Bagger til at forsvinde under en forretningsrejse til Dubai, og senere meldte han sig selv på en politistation i amerikanske Los Angeles.

I 2009 blev han idømt syv års fængsel, og siden sin løsladelse har han gået under navnet Sten Hansen.

Efter IT Factorys konkurs kom det frem, at der manglede 200 mio. kr. i selskabet, og disse penge er endnu ikke blevet fundet.

Finans har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Bjarne Riis.

BRANCHENYT
Læs også