Brexit kan knuse dansk milliardeksport til UK
Brexit kan medføre, at Danmarks milliardeksport af fødevarer til Storbritannien falder op til 79 pct. Det viser nye beregninger fra Københavns Universitet. Danish Crown betegner konklusionen som et »urealistisk skrækscenarie«.
Brexit kan få katastrofale konsekvenser for Danmarks store eksport af blandt andet bacon og smør til Storbritannien.
Københavns Universitet, KU, offentliggør fredag en omfattende analyse, som konkluderer, at den danske eksport af fødevarer og landbrugsprodukter til Storbritannien må forventes at falde med 79 pct., hvis briterne forlader EU uden en frihandelsaftale.
Selv hvis briterne indgår en frihandelsaftale med EU, vil den danske landbrugseksport til Storbritannien falde 48 pct., konkluderer økonomerne på KU.
»Analysen dokumenterer, hvor afgørende det er, at vi får knyttet Storbritannien tæt til EU. Vi eksporterer årligt kvalitetsfødevarer for over 12 mia. kr. til Storbritannien. Det vil have fatale konsekvenser for denne eksport, hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale og dermed bliver hegnet inde bag høje toldmure,« vurderer miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).
Fredag er det et år siden, at briterne stemte sig ud af EU, og brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, L&F, har også regnet på de mulige konsekvenser for erhvervet.
»Ifølge vores beregninger vil fødevareklyngens eksport til Storbritannien blive reduceret med 75 pct., hvis briterne forlader EU uden en frihandelsaftale. Det lyder måske som et skræmmescenarie, men realiteten er, at der vil blive indført så høje toldsatser, at det helt vil lukke for eksporten af visse produkter,« vurderer Frank Øland, cheføkonom i L&F.
Storbritannien er det tredjestørste eksportmarked for den danske fødevareklynge. Ifølge L&F's beregninger vil sektorens eksport til Storbritannien falde fra 12,5 mia. kr. til 3 mia. kr., hvis landet forlader EU uden en frihandelsaftale. En del af disse varer vil blive omdirigeret til andre markeder.
»Men her er priserne lavere, så netto vil eksporten falde omkring 4 mia. kr.,« siger Frank Øland.
Ifølge analysen fra IFRO vil fødevareeksporten til Storbritannien blive halveret, selv hvis det lykkes at indgå en frihandelsaftale. Det skyldes, at handlen til lande uden for EU's indre marked fordyres af tekniske krav til blandt andet certifikater, kontrolprocedurer osv.
»Vi kan slet, slet ikke genkende det skrækscenarie, som økonomerne regner sig frem til. Vi eksporterer til et hav af fjerne markeder uden for EU, og vi er 100-meter-mester i at leve op til alverdens specielle krav. Vores eksport til Storbritannien bliver ikke slået ud af brexit - selv i de værste scenarier med toldmure venter vi maksimalt et fald i eksporten på 10 pct.,« fortæller Lars Albertsen, eksportdirektør hos Danish Crown.