Erhverv

Detroniserede Falck-bosser kapitulerer: Sælger alle deres aktier

Tidligere topchef Allan Søgaard Larsen og finansdirektør Morten R. Pedersen sælger alle aktier i den kriseramte redningskoncern.

Allan Søgaard Larsen, tidligere topchef i Falck. Her foran gravstedet, hvor grundlæggeren af Falck, Sophus Falck, ligger begravet. Udvalgte medarbejdere mødes her engang om året og lægger en krans. Foto: Emil Ryge Christoffersen.

Navnet Allan Søgaard Larsen og Falck hænger ikke længere sammen.

Sammen med tidligere finansdirektør Morten R. Pedersen har de to solgt hele deres ejerandel i den kriseramte redningskoncern til Tryghedsgruppen, som i forvejen ejede 4 pct. af Falck. Det skriver Berlingske Business.

»Vi gennemfører det i starten af 2019 bl.a. på baggrund af 2018-regnskabet. Betalingen er aftalt til at falde der, og der er faste og indgåede aftaler, der ligger til grund for det. Det er afspejlet i prisen, at indtjeningen i det forgangne år har været lavere end tidligere, så vi synes det var et godt tidspunkt at købe,« siger Søren Kristiansen, adm. direktør i Tryghedsgruppen, til Berlingske Business.

Hvordan aftalen i detaljer er struktureret, fremgår ikke, men sikkert er det, at den nye topchef Jakob Riis står foran lidt af en opgave. Dermed er det også ham, de to må sætte deres lid til i forhold til at få det optimale ud af aktieposten, som de har haft igennem deres fælles investeringsselskab Liberatio A/S.

Redningskoncernen har de seneste år været under et voldsomt pres som følge af genforhandlinger og tab af ambulancekontrakter. I 2015 førte det til et underskud på hele 584 mio. kr.

Det var det største, siden Falck blev udskilt fra G4S i 2004. I 2016 landede omsætningen på 16 mia. kr., men selvom driftsresultatet lød på næsten 800 mio. kr. før af- og nedskrivninger, viste indtjeningen et beskedent overskud på bare 34 mio. kr.

Den store nedtur i Falck førte til, at bestyrelsen i slutningen af 2016 valgte at fyre den mangeårige topchef, Allan Søgaard Larsen. Pludselig blev det et problem, at han sammen med Morten R. Pedersen ejede en stor del af aktierne i selskabet. Selv er de i dag meget fåmælte, ligesom de aldrig har villet fortælle deres version af fyringerne.

»Morten Pedersen og jeg har sammen med tusindvis af fantastiske medarbejdere på 12 år løftet Falck fra 3 til over 40 lande, til over 35.000 medarbejdere og fra 3,5 mia. til 16 mia. kr. i omsætning, så Falck-flaget nu er plantet over hele verden. Vi ser TryghedsGruppen som en god, solid og værdig langsigtet ejer af vores Falck-aktier fremover,« udtaler Allan Søgaard Larsen i en pressemeddelelse fra Tryghedsgruppen.

Tilbage i begyndelsen af juni tog ejerne konsekvensen af en høj gæld og forhøjede således egenkapitalen ved at konvertere lån og indskyde kontanter for samlet 1 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også