Erhverv

Kapitalfonde sætter turbo på opkøbsjagt

Udstyret med milliarder i kassen forventer kapitalfondene et tårnhøjt opkøbs- og salgsniveau i år og næste år.

Artiklens øverste billede
2017 er startet flot med høj aktivitet for kapitalfondene, og vurderet ud fra deres pipeline og markedet generelt, er vurderingen, at det fortsætter året ud. Foto: JP

Danske og nordiske kapitalfonde har sat turbo på alle motorer og forventer et tårnhøjt antal opkøb i år og næste år. Fondene har i 2015 og 2016 skruet markant op for opkøbstempoet, og trods storpolitisk uro og beskeden vækst i de europæiske økonomier forventer fondene fortsat høj aktivitet langt ind i 2018.

»Der har været meget aktivitet de seneste to-tre år, og jeg tror ikke, at det stopper lige med det samme. Jeg tror, at vi vil blive ved at se en hel del exits (frasalg, red.) og investeringer, i hvert fald samme niveau eller en smule højere,« siger Steffen Thomsen, partner i kapitalfonden Adelis, der netop har rejst en fond på 4,7 mia. kr., der skal omsættes til 12-14 opkøb inden for de næste fire-fem år.

Holdningen deles af Christian Schmidt-Jacobsen, ledende partner i kapitalfonden Axcel, der er i færd med at hente nye milliardtilsagn fra investorer og netop har overtaget kølevirksomheden Nissens.

»2017 er startet flot med høj aktivitet, og med det, vi ser i vores pipeline og i markedet, er der ingen tvivl om, at det fortsætter året ud. Vi er en projektbusiness, og når man bevæger sig ind i 2018, har man knap så god visibilitet, men i det omfang, verden ikke bliver udsat for chok, kan jeg ikke se, hvorfor 2018 ikke også bliver et aktivt år,« siger han.

Steffen Thomsen, partner i kapitalfonden Adelis, forventer at købe 12-14 virksomheder de kommende fire-fem år. Foto: Casper Holmenlund Christensen

I en frisk DVCA-survey blandt 14 kapitalfonde i Danmark venter 80 pct., at det høje opkøbsniveau vil holde sig de kommende 12 måneder mens 60 pct. forventer en stigning i exits.

Jeg tror vi vil blive ved at se en hel del exits og investeringer, i hvert fald samme niveau eller en smule højere

Steffen Thomsen, , partner i kapitalfonden Adelis

»Vi forventer, at 2017 og 2018 også vil blive gode år. Noget af den værdisætning, der er sket det seneste år, har indbygget, at der kommer en vækst i de overtagne virksomheder. Nogle virksomheder vokser stærkere, end den generelle økonomi gør, og nogle vokser svagere. Men hvis der er en økonomi med en vis vækst, og der kommer nok 2 pct. i Danmark i 2017 og 2018 på BNP-niveau, så tror vi, at tingene vil fortætte på et forholdsvist højt aktivitetsniveau, både hvad angår køb og salg af virksomheder,« siger Ole Steen Andersen, formand for brancheforeningen for venture- og kapitalfonde, DVCA.

Dermed er der udsigt til, at et stort antal virksomhedsejere kommer til at afhænde livsværket med kæmpefortjenester de kommende år. Inden for det seneste år er familieejede virksomheder som møbelvirksomheden Holmris Group, plastfirmaet Færch Plast, tyggegummiproducenten Fertin Pharma og Johan Bülows lakridsvirksomhed blevet solgt til kapitalfonde. Ud over kapitalfondenes direkte opkøb overtager kapitalfondsejede selskaber også andre virksomheder i højt tempo. Det er f.eks. sket i Nordic Capitals containertransportfirma, Unifeeder, og plastvirksomheden Færch Plast, der for nylig blev købt af den amerikanske fond Advent.

Søren Krejler, partner i revisions- og konsulenthuset EY, mener der er en række gevinster ved fondenes opkøb.

»En af effekterne af, at en virksomhed skifter hænder, er, at privatpersoner får konverteret ejerskab af en virksomhed til kontanter. Rigtig mange af dem, der har bygget en virksomhed op og solgt den, vil gerne hjælpe nye startup-virksomheder. Det ser man en del af i iværksættermiljøet,« siger Søren Krejler.

Søren Krejler, partner i revisions- og konsulentvirksomheden EY, mener der er en række gevinster ved at kapitalfondene køber mange virksomheder i Danmark

»Der sker en udvikling af virksomhederne, der ofte tager næste skridt med en kapitalfond som ejer. En af udfordringerne som hovedaktionær er, at virksomheden er ens baby og man derfor har en lavere risikovillighed end kapitalfonden, der har ekspertise og erfaring med at udvikle virksomheder,« siger Søren Krejler.

Rigtig mange af dem, der har bygget en virksomhed op og solgt den, vil gerne hjælpe nye start-up virksomheder

Søren Krejler, , partner i revisions- og konsulenthuset EY

Kapitalfondene kom for alvor på landkortet i Danmark i midten af 00'erne, hvor de overtog et stort antal virksomheder og kom under offentlig beskydning for at jonglere med finanserne, forgælde virksomhederne, overføre milliardbeløb til skattely og forringe medarbejderforholdene. Kapitalfondene er stadig i imagemæssig modvind med heftig debat af Goldman Sachs' milliardfortjeneste på energikoncernen Dong, børsnoteringen af det tidligere kapitalfondsejede Nets, der har været en fiasko for aktionærerne, og kollapset i OW Bunker, der skete, kort tid efter kapitalfonden Altor havde sendt selskabet på børsen. Men kritikken af selve kapitalfondenes forretningsmodeller er aftaget, samtidig med at fondene har fået større fokus på reel udvikling af virksomhederne frem for at udføre finansiel gymnastik.

»Alle kan alle tricks på den finansielle side, så det er super vigtigt at du har en robust værdiskabelsesmodel og kan motivere et ledelsesteam i forhold til den rejse, man skal ud på sammen. Vi er i færd med at rejse penge i øjeblikket, og vi sidder hele tiden foran investorer, som laver due diligence (grundig undersøgelse af en virksomhed inden et evt. køb, red.)  på os. Et meget vigtigt parameter for de investorer er, at vi har de værktøjer i kassen, der skal til for at flytte virksomheden signifikant, så vi sammen med ledelsen kan få lavet de rigtige planer og eksekvere dem,« siger Christian Schmidt-Jacobsen fra Axcel.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.