Erhverv
0

5 ting der altid er lidt pinlige i et nyt job

Man kender ingen af kollegerne eller selskabets rutiner og tør nærmest ikke at spørge eller sige nej til noget.

Det er aldrig nemt at være den nye medarbejder i firmaet. Men her er fem råd, der kan hjælpe dig på vej til at blive en hurtig succes. Foto: Colourbox.

Der er ikke noget bedre end at have fået et nyt job. Alligevel er der sjældent noget værre end de første par dage på det nye job, hvor man hverken aner ud eller ind. Ikke en gang hvor toilettet ligger.

Men der er ingen vej uden om. Man bliver nødt til at bide al skam i sig og spørge, spørge og spørge. Og observere de andre. Er arbejdstiden, som der blev fortalt? Eller kommer kollegerne tidligere og går senere? Eller mente chefen det helt ærligt, når han sagde, at "hans dør altid står åben"?

Rekrutteringsfirmaet The Muse på Forbes har givet sine bud på de problemer, man kan komme ud for, og hvordan man tackler dem.

Her er fem typiske situationer fra de første dage på et nyt job:

  1. Kulturen det nye sted: Kom til den aftalte tid og observer de andre. Kommer de tidligere eller senere? Går de tidligere eller bliver de længere, end du har fået at vide? Er det velset at gå til tandlægen i arbejdstiden, og kan man stoppe før tid og lave arbejdet færdigt hjemme? Det samme gælder for påklædningen, opførslen og lydniveauet. Observer, observer og observer noget mere.
  2. Lær at sige nej: "Ja", "selvfølgelig", "det skal jeg nok" og "hellere end gerne". Som regel er man vild efter at være tjenstvillig og siger ja til alt. Også til opgaver man egentlig ikke kan forventes at magte. Derfor er det ikke altid en god strategi at sige ja til alt. Det kan betyde, at du leverer et ringere stykke arbejde. Det er hårdt at sige nej, men en nødvendighed ind i mellem i den første tid. Bare gør det på en ordentlig måde.
  3. Kritik af chefen: De fleste chefer siger, at deres dør altid står åben, og at de gerne vil høre, hvis de kan gøre tingene bedre. Og ofte vil man sige "selvfølgelig", men kunne ikke drømme om at komme med forbedringsforslag til sin chef. Men i takt med at du selv får mere selvtillid i dit nye job, så giv ham/hende konstruktiv kritik. De første gange er det en overvindelse, men herefter er det lige som at rive et plaster af. Det gør kortvarigt ondt, men det er rart bagefter.
  4. Spørg om hjælp: Ofte føler man sig lidt sårbar og vil ikke være til besvær. Eller man føler, at det efterlader et dårligt indtryk, hvis man hele tiden spørger om et eller andet. Men hvis du samtidig arbejder hårdt, vil dine mange spørgsmål blive dig tilgivet, og dine kolleger vil hellere end gerne hjælpe dig.
  5. Bliv din egen bedste fortaler: Lige meget om du skal forhandle om en lønstigning eller spørge din chef om, hvorfor du ikke fik en bestemt opgave, gælder det om at forsvare sig selv. Hvis man med selvtillid fremlægger sine synspunkter og fortæller om sine behov, vil folk lytte. Det kan være skræmmende til at begynde med, men efterhånden vil du føle dig bedre i stand til at tale for dig selv og vinde sejre.
BRANCHENYT
Læs også