Erhverv

Dansk modekæde ramt af kæmpetab - ejere må gribe ind

Et stort underskud har efterladt pengekassen tom hos det danske modetøjsfirma Day Birger et Mikkelsen, der har butikker flere steder i verden.

Day Birger et Mikkelsens butik i Aarhus. Foto: Helle Arensbak

Day Birger et Mikkelsen er havnet i så alvorlige økonomiske udfordringer, at det danske modehus har været nødt til at få bankens accept til at beholde sine nuværende kreditbetingelser.

Tøjmærket, der også lægger navn til butikker i både Danmark, Sverige, Norge, England og Sydafrika, tabte 27 mio. kr. i 2016 efter at have set sin bruttofortjeneste punkteret - fra 63,5 mio. kr. til 32 mio. kr. på blot et enkelt år.

Det er virksomhedens laveste bruttofortjeneste - altså omsætningen fratrukket vareforbrug - siden 2004. Et resultat, som Day Birger et Mikkelsen i sit regnskab kalder »ekstremt utilfredsstillende.«

»Markedet for engrossalg endte problematisk i 2016, og den generelle nedgang i detailhandlen har også ramt virksomheden. Disse omstændigheder, samt utilfredsstillende interne ledelsesværktøjer, har resulteret i betydelig gæld og salg af varer med store rabatter, hvilket havde en betydelig negativ indvirkning på de finansielle resultater,« skriver Day Birger et Mikkelsen i sit regnskab.

Day Birger et Mikkelsen blev grundlagt i 1997 af designer-makkerparret Keld Mikkelsen og Malene Birger. Sidstnævnte forlod virksomheden fem år senere, og i dag er Keld Mikkelsen hovedaktionær, mens også direktør Peter Henriksen har en mindre ejerandel.

Firmaet har hovedkontor på Kongens Nytorv i København og sælger varer til 25 lande. Modebrandets liv har været turbulent med periodevise underskud, som dog aldrig har været i nærheden af underskuddet i 2016.

Tabet slår bunden ud af Day Birger et Mikkelsens egenkapital, der nu er negativ med 3,8 mio. kr. Og resultaterne i 2017 ventes ikke at kunne ændre på det. Derfor er virksomhedens ejere nødt til at skyde nye penge i designbrandet.

»Ledelsen har taget en række skridt for at forbedre og overvåge virksomhedens indtjening og likviditet. De fulde effekter af de implementerede initiativer vil dog ikke ikke være synlige før 2018. Budgetterne for 2017 og 2018 viser, at den nuværende kreditgrænse sammen med tilførelsen af yderligere likviditet fra aktionærerne vil være tilstrækkelig,« hedder det i regnskabet.

Her oplyser man ligeledes, at banken har indvilliget i at fastholde Day Birger et Mikkelsens nuværende kreditbetingelser, såfremt virksomheden realiserer de fremlagte planer.

Day Birger et Mikkelsen har foruden hovedselskabet i København oprettet datterselskaber i Norge, Sverige, Storbritannien, Holland, Tyskland, Frankrig og Spanien.

Ejer Keld Mikkelsens to holdingselskaber kom ud af 2016 med et samlet underskud på 36,6 mio. kr. Men pengekassen er ikke tømt endnu, men den samlede egenkapital er nu reduceret med ca. 50 mio. kr.

BRANCHENYT
Læs også