Erhverv

Basketstjerne bag USA's hurtigst voksende pizza-kæde

På fire år er Blaze Pizza gået fra 2 til 200 restauranter i USA - og verdens bedste basketspiller var med fra starten.

LeBron James kan smile hele vejen til banken og tilbage igen. Udover at være en af de højstbetalte sportsfolk, er han også medejer af den hurtigstvoksende pizzakæde i USA. Foto: Ron Schwane /AP

Blaze Pizza blev etableret for fem år siden og solgte pizzaer fra to steder i det sydlige Californien. Forleden blev restaurant nummer 200 åbnet i Ohio.

Og der er en prominent investor blandt ejerne. Det er basketballspilleren LeBron James fra Cleveland Cavaliers. Han er en af verdens bedst betalte sportsmænd - kun overgået af Ronaldo fra Real Marid.

LeBron James investerede i Blaze Pizza i 2012, og man regner med, at han ejer omkring 10 pct. af selskabet. Og det har været en god ide, skriver Forbes.com.

Konceptet bag Blaze Pizza er: Hurtig, til at betale og pizzaer af en høj kvalitet.

Kæden ville ind på markedet for frokostretter i konkurrence med burgere, salater og burritos. Konceptet er desuden, at man "bygger" sin egen pizza. 

Blaze Pizza omsatte i 2013 for 39 mio. kr., og det var steget til 1,2 mia. kr. i 2016, som er det seneste regnskab. I år regner selskabet med at sælge pizzaer for 1,8 mia. kr., og målet er mere end 7 mia. kr. i 2022.

Ifølge konsulentfirmaet Technotronics er de seneste fire års udvikling den hurtigste vækst inden for restaurationsbranchen i USA's historie.

LeBron James er så at sige gået all-in som medejer og er også frontfiguren i selskabets reklamekampagner. I 2015 droppede han således McDonald's som sin personlige sponsor. Burgerkæden havde ellers tilbudt ham næsten 100 mio. kr. for en fire-årig aftale.

Ifølge Maverick Carter, der er direktør for forretningen LeBron James, overtalte han basketstjernen til at sætte hele sin person ind for Blaze Pizza, fordi det var en bedre forretning på længere sigt. Mere risikabelt, men også potentielt mere profitabelt.

»Vi får en chance for at bygge Blaze Pizza op. Hvis det ikke bliver en succes, kan jeg kun bebrejde mig selv for det,« sagde LeBron James på tv for nyligt.

Ved en brugerundersøgelse forleden kom Blaze Pizza ind på andenpladsen i USA over de bedste pizzakæder. Lige bag Papa John's og foran Pizza Hut, der har 7.000 restauranter i USA.

Selskabet planlægger at åbne mellem 100 og 150 restauranter om året fra 2018 og frem. Desuden vil selskabet også eksportere sit koncept til resten af verden. I dag er Blaze Pizza i 32 stater samt Canada, skriver Forbes.

Endemålet er en børsnotering inden for de næste tre til fem år. Det forventes at give ejerne adskillige milliarder dollars.

BRANCHENYT
Læs også