Erhverv

Det kommer vi til skade med på jobbet

Finans forklarer: Politibetjente, slagterimedarbejdere og ansatte inden for kloak- og affaldssektoren er nogle af de medarbejdere, der kommer mest til skade på jobbet. De kommer dog hyppigst til skade af det samme som alle andre.

Med mange maskiner og kød, der skal skæres til, ville man måske gætte på, at sårskader ville være det, flest slagteriarbejdere ville komme til skade med. Sårskader er den nummer to mest hyppige skade på slagterierne, men flest kommer til skade med forstuvninger. Arkivfoto: Joachim Adrian Foto: Joachim Adrian/ Polfoto

Selv om det at jagte kriminelle adskiller sig markant fra eksempelvis at slagte dyr eller hente affald fra husholdninger, medfører arbejdsgangene mange af de samme arbejdsulykker.

Tal fra Arbejdstilsynet over anmeldte arbejdsulykker i 2016 viser, at de fleste arbejdsulykker på tværs af alle brancher ender med en forstuvning. Fire ud af 10 arbejdsulykker drejer sig om en forstuvning, som også er den hyppigst forekomne skade i næsten alle brancher, når man kigger på dem individuelt.

Også i top 5 over de brancher, hvor der ifølge tallene er størst risiko for at komme til skade, er det forstuvninger, der præger billedet. Top fem omfatter bl.a. håndværkere, slagteriarbejdere, politibetjente, fængselsbetjente og medarbejdere ansat inden for vand, kloak og affald.

I mere stillesiddende job er forstuvninger af ankler og andre kropsdele også oftest resultatet af en arbejdsulykke. Når medarbejdere ansat i branchegruppen kontor, som ellers er en af mest sikre branchegrupper at være ansat i, kommer til skade på jobbet, drejer det sig også i de fleste tilfælde om en forstuvning.

Næst efter forstuvninger medførte arbejdsulykker flest sårskader og knoglebrud. Derefter kommer akut psykisk chok, som udgør godt 5 pct. af alle anmeldte arbejdsulykker i 2016.

BRANCHENYT
Læs også