Serier

Kaos på nybygget milliardanlæg: Amager Bakke må lagre tonsvis af affald

Amager Bakke har lagret tonsvis af madaffald i plasticpakker på Amager, fordi prestigeanlægget brød sammen henover sommeren.

Skraldekamp for milliarder
Den 11. maj blev det første affald brændt af på Amager Bakke, men allerede d. 27. juni brændte anlægget sammen igen. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Danmarkshistoriens dyreste affaldsforbrændingsanlæg er hen over sommeren løbet ind i alvorlige opstartsproblemer. I slutningen af juni brød det spritny anlæg til 4 mia. kr. sammen, og den kommunalt ejede affaldsvirksomhed Amager Ressourcecenter (ARC) har siden måtte bede om ekstraordinær tilladelse til at oplagre tonsvis af affald.

»En af vores leverandører har haft nogle store udfordringer, som betyder, at anlægget har været ude af drift,« siger ARC's bestyrelsesformand Lars Weiss, der er socialdemokratisk medlem af borgerrepræsentationen i København.

Det er anlæggets såkaldte fødevandspumper, der havarerede den 27. juni. Efter små to uger lykkedes det at få repareret den ene af Amager Bakkes to forbrændingsovne, som ifølge ARC har brændt affald på fuld kapacitet lige siden. Den anden af de to ovnlinjer er stadig i stykker, men den ventes at være klar til genopstart i løbet af denne uge.

Amager Bakke - tidslinje
 • 2009: Et nyt kæmpe affaldsforbrændingsanlæg planlægges til at afløse det 40 år gamle Amagerforbrænding.
 • Januar 2011: Den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels vinder arkitektkonkurrencen med sit forslag om at placere en 90 meter høj skibakke på toppen.
 • Januar 2012: Økonomiudvalget i Københavns Kommune skyder projektet til hjørne pga. bekymring for, at anlægget er for stort. Alligevel udpeger ARC Esbjerg-virksomheden B&W Vølund som vinder af en milliard-ordre på Amager Bakke.
 • Februar 2012: Finansminister Bjarne Corydon (S) og miljøminister Ida Auken (SF) underskriver et brev, der fastslår, at Københavns Kommune ikke kan bruge regeringens miljøpolitik som årsag til at afvise finansieringen.
 • August 2012: Fem ejerkommuner bliver enige om at gennemføre byggeriet af Amager Bakke.
 • April 2016: En intern redegørelse viser, at Amager Bakke har udsigt til at mangle 1,9 mia. kr. Det skyldes, at der ikke er lokalt affald nok til at få økonomi i det store anlæg. Borgmestrene bliver enige om en redningsplan, der giver grønt lys til import af store mængder udenlandsk affald.
 • November 2016: Jyllands-Posten og Finans afslører, at affaldsdirektør Ulla Röttger stod bag flere centrale fejlskøn og tomme advarsler i beslutningsprocessen omkring Amager Bakke.
 • Januar 2017: Adm. direktør for B&W Vølund John Veje Olesen bliver fyret på grund af forsinkelser og tekniske problemer med at levere forbrændingsovnene til Amager Bakke. B&W Vølund har tabt et trecifret millionbeløb på ordren.
 • Februar 2017: En af fire kedler på ARC's gamle affaldsforbrændingsanlæg eksploderer. Det sker efter en kommunikationsfejl.
 • 19. april 2017: Ulla Röttger stopper som direktør for ARC og Amager Bakke og den tidligere energichef Dan Fredskov tager over som konstitueret adm. direktør.
 • 11. maj: Det første affald afbrændes på Amager Bakke og få uger efter lukkes der ned for det gamle nedslidte anlæg.
 • 27. juni: Begge anlæggets forbrændingsovne må lukkes ned, fordi de såkaldte fødevandspumper havarerer.
 • 28. september 2017: Bestyrelsesmøde, hvor man skal diskutere blodrøde regnskabstal for årets første seks måneder.

Sommerens nedbrud er langt fra det første tekniske problem, som rammer prestigeprojektet, der er bygget med verdens mest miljøvenlige og komplicerede teknologi samt en 90 meter høj skibakke på toppen. Allerede i efteråret kom det frem, at hovedleverandøren, den amerikansk ejede Esbjerg-virksomhed B&W Vølund, havde lavet massive tekniske fejl, der foreløbig har kostet B&W Vølund et stort trecifret millionbeløb.

Også ARC er blevet ramt af ekstraudgifter på grund af de tekniske problemer. Den tidligere adm. direktør Ulla Röttger, der blev fyret for fire måneder siden efter et internt bestyrelseopgør, oplyste i oktober sidste år, at forsinkelserne ville resultere i en ekstraregning for ARC på ca. 100 mio. kr.

Jeg er sikker på, at det har været dyrt for den ansvarlige leverandør. For os koster det noget at skulle mellemlagre affaldet, men det er ikke noget, der vælter økonomien.

Lars Weiss, bestyrelsesformand for Amager Ressourcecenter

Bestyrelsesformanden vil ikke oplyse, hvad sommerens tekniske kollaps har kostet. Men han antyder, at regningen primært rammer den ansvarlige leverandør. Ifølge Finans' oplysninger er det endnu engang B&W Vølund, som har været involveret i problemerne, men en kilde tæt på processen peger på, at der er ved at blive udarbejdet en haverirapport, der skal fastslå, hvor fejlen ligger.

»Jeg er sikker på, at det har været dyrt for den ansvarlige leverandør. For os koster det noget at skulle mellemlagre affaldet, men det er ikke noget, der vælter økonomien,« siger Lars Weiss.

ARC har tidligere meddelt, at man vil forsøge at få B&W Vølund til at dække de udgifter, som affaldsvirksomheden har haft på grund af tekniske problemer. Lars Weiss vil ikke afvise, at ARC vil rejse nye krav mod den ansvarlige leverandør efter sommerens problemer.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra B&W Vølund, hvor den danske direktør John Veje Olesen tidligere på året blev fyret på grund af tabene på Amager Bakke.

Hos Danmarks Naturfredningsforening er man langt fra tilfredse med, at Københavns nye storstillede forbrændingsanlæg fungerer så dårligt, at man er nødt til at deponere københavnernes affald.

»Hele ideen med at bygge et affaldsforbrændingsanlæg er at undgå deponi. Jeg håber virkelig, at de hurtigst muligt får løst problemerne, for ellers er investeringen jo skudt helt ved siden af,« siger Jens Peter Mortensen, der er miljømedarbejder hos Danmarks Naturfredningsforening.

Jens Peter Mortensen er utilfreds med, at ARC har fået en miljøgodkendelse til at lagre det ophobede affald. Han fremhæver, at en del af affaldet er madaffald, som man vælger at pakke ind i et dobbelt lag af plastic for at undgå lugtgener. Det er et af flere punkter som Danmarks Naturfredsningsforening har valgt at klage over i forbindelse med miljøgodkendelserne.

»Det går simpelthen ikke at lagre madaffald. For at undgå lugtgenerne, har man valgt at pakke det ind i dobbelt plastic, men madaffald udvikler metan, som i værste fald kan få de her plastickugler til at eksplodere,« siger Jens Peter Mortensen.

Ifølge ARC er det en helt ekstraordinær situation, der har gjort det nødvendigt at oplagre madaffaldet. Normalt står andre affaldsforbrændingsanlæg klar til at tage over, hvis der opstår ekstraordinære problemer, men da de nærmeste anlæg i Glostrup og Roskilde har været under reparation i sommerperioden, har ARC været nødt til at søge andre løsninger.

Ifølge kommunikationschef Morten Kramer Nielsen er der dog udsigt til, at madaffaldet ikke kommer til at ligge på lager særligt længe.

»Vi har fået en ministerdispensation til at palletere husholdningsaffald, som vi ikke kunne brænde i juli. Nu forventer vi, at den anden ovn på Amager Bakke kommer i drift senere i denne uge, og så begynder vi at tage husholdningsaffaldet tilbage, så vi kan komme af med det,« siger Morten Kramer Nielsen.

Som Finans har afdækket i en række artikler, har Amager Bakke været ramt af den ene skandale efter den anden, siden politikerne i de fem ejerkommuner - København, Frederiksberg, Dragør, Hvidovre og Taarnby - i 2012 gav grønt lys til at bygge det nye kæmpeanlæg. Truende milliardtab, politiske slagsmål, dyre forsinkelser, en livsfarlig eksplosion og en fyreseddel til direktøren er nogle af de ting, som har ramt ARC og Amager Bakke.

Forventer I så, at Amager Bakke kører problemfrit fra nu af?

»Vi er jo inde i en idriftsættelsesperiode på et halvt år, hvor der er ting, som skal justeres til, men udfald som det, vi har oplevet henover sommeren, skulle vi meget gerne være forskånet for,« siger Morten Kramer Nielsen.

Læs også