Erhverv

Danske slagterier har ramt bunden

Efter år med dramatiske fald er der nu tegn på, at produktionen af slagtesvin stabiliserer sig. I sektoren håber man på vækst i 2018.

Artiklens øverste billede
Efter en årelang nedtur er der endelig udsigt til vækst i den danske slagterisektor Foto: Carsten Andreasen

Der er nu tegn på, at de danske slagterier langt om længe har ramt bunden efter en årelang nedtur med dramatiske fald i produktionen.

Danmarks Statistik har i dag offentliggjort nye tal for udviklingen i bestanden af grise i Danmark. Det fremgår, at bestanden af slagtesvin det seneste kvartal har været svagt stigende (plus 3 pct.).

»De nye tal indikerer, at produktionen af slagtesvin nu har ramt bunden, hvilket også stemmer med vores prognoser,« siger markedsanalytiker Karsten Flemin, Landbrug & Fødevarer, L&F.

Bestanden af slagtesvin i Danmark er fortsat en smule lavere (minus 1,9 pct.) end på samme tidspunkt for et år siden, men der er tale om en stabilisering efter en lang periode, hvor bestanden på årsbasis løbende er faldet omkring 8 pct.

»Vi venter, at produktionen af slagtesvin de kommende måneder vil stige, hvilket er årstidsbestemt. I løbet af 2018 vil vi formentlig begynde at se en reel stigning i produktionen. Stigningen skyldes, at der den seneste tid har været god økonomi i produktionen, og samtidig har en række støtteordninger sat gang i byggeri af nye slagtesvinestalde,« forklarer Karsten Flemin.

Hos Danmarks næststørste slagterikoncern, tyskejede Tican, oplyser adm. direktør Ove Thejls, at flere af selskabets leverandører af grise er ved at udvide produktionen.

»Det skyldes først og fremmest, at svinekødsafregningen den seneste tid har været fornuftig, hvilket har sikret en sund økonomi i produktionen hos landmændene. Derudover har vi indført nogle bonusordninger, som skal stimulere produktionen,« siger Ove Thejls.

Ove Thejls vurderer, at produktionen af slagtesvin i Danmark nu har stabiliseret sig.

»Jeg tror endda, vi vil se en lille fremgang i 2018, men det vil dog i høj grad afhænge af, om eksporten af levende smågrise fortsætter med at stige.«

Tican har i årets første syv måneder haft en stort set uændret produktion svarende til lige over 2 mio. slagtninger. Selskabet mister imidlertid 1. september sin allerstørste leverandør (selskabet Bonusgrisen) til branchens gigant Danish Crown, som i den grad har brug for de ekstra grise. Nye opgørelser fra Landsforeningen af Danske Svineproducenter viser, at Danish Crown i årets første syv måneder har haft et fald på 7,6 pct. i slagtningerne.

Denne nedtur afspejler sig også i den den samlede danske produktion af slagtesvin, som de seneste måneder har ramt de laveste niveauer siden 1991.

Faldet har været så stort, at Danish Crown i perioder har manglet varer til de store detailkæders kampagner. Derfor er dagens nye tal fra Danmarks Statistik en afgørende positiv nyhed for slagterikoncernen.

»Det er absolut en opløftende melding, der langt hen ad vejen svarer til vores egne forventninger. Vi er i gang med at øge bemandingen for at kunne slagte flere grise i Sæby og Ringsted de kommende måneder, så det er faktisk lidt befriende at se, at grisene også er ude i staldene,« siger Søren F. Eriksen, adm. direktør for Danish Crown Pork.

Han vurderer dog, at det endnu er for tidligt at konkludere, at bunden i slagtningerne er nået.

»I første omgang håber vi at se en stabilisering, og så er det vores håb, at vi i løbet af 2018 vil få en lille vækst i den danske produktion af slagtesvin.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.