Erhverv

Medicinsk udstyr er en guldgrube for danske virksomheder

Den danske medicoindustri har kronede dage. Det skyldes bl.a. en lang og stolt tradition med erhvervsklenodier som Coloplast, lyder det.

Artiklens øverste billede
Den danske medicobranche kan se tilbage på endnu et rekordår. De positive takter er fortsat ind i 2017, hvor store virksomheder som Coloplast, GN Hearing og William Demant har vist solide vækstrater fra et i forvejen højt niveau. Grafik: Anders Thykier, Finans.

Fremgangen for de danske virksomheder, der sælger medicoteknisk udstyr som stomiposer, høreapparater og katetre, fortsætter med ufortrøden kraft.

Virksomhederne både sælger mere, tjener mere og skaber flere arbejdspladser.

Det viser en opgørelse over udviklingen i Danmarks 50 største virksomheder i medicobranchen, som erhvervsdatabasen BIQ har foretaget for Finans.

»Danmark har en styrkeposition inden for medicinsk udstyr, som er forankret i historien, og hvor innovationen igennem mange år har været drevet af store virksomheder som Coloplast,« siger Søren Møller, ledende partner i Novo Seeds, der investerer i både virksomheder inden for medicinsk udstyr og lægemiddeludvikling.

Vi er meget mere lavtflyvende, mobile og agile, og der er mange medicovirksomheder, der kan blive store som Coloplast og Ambu over tid.

Lars Marcher, adm. direktør i Ambu

Næsten 3 mia. kr. mere har de danske virksomheder tjent i 2016 sammenlignet med året før. En stor del af forklaringen bag er dog, at Coloplast ikke er hæmmet af de store beløb, man i 2015 måtte betale som følge af massesøgsmål i USA.

Tager man Coloplast ud af ligningen, er indtjeningen efter skat dog fortsat løftet med med næsten 800 mio. kr., mens omsætningen for de 50 største virksomheder har passeret mere end 6 mia. kr.

Medarbejderstaben er samlet set øget med mere end 2.000 personer, hvilket ikke mindst skyldes et medarbejderboom hos høreapparatkoncernen William Demant.

Tendensen med stærk vækst er fortsat ind i 2017, hvor halvårsregnskaberne har vist solid fremgang over en bred kam.

For branchen som helhed har omsætningen ramt hele 80 mia. kr., vurderer Lars Marcher. Han er til daglig adm. direktør i det succesfulde medicoselskab Ambu og er ved siden af det bestyrelsesformand for brancheforeningen Medicoindustrien.

Danmark har en styrkeposition inden for medicinsk udstyr, som er forankret i historien, og hvor innovationen igennem mange år har været drevet af store virksomheder som Coloplast.

Søren Møller, ledende partner i Novo Seeds

»Vi er ikke i en situation, hvor vi skal lave et farmaprodukt, som skal igennem alle mulige faser, og hvor der kan gå 20 år, inden man er klar til at sælge det første produkt. Vi er meget mere lavtflyvende, mobile og agile, og der er mange medicovirksomheder, der kan blive store som Coloplast og Ambu over tid,« siger Lars Marcher.

Særligt den danske høreapparatindustri med virksomhederne William Demant, GN Hearing og Widex dominerer stort. Ikke bare i Danmark, men på verdensplan, hvor de tre selskaber udgør ca. halvdelen af omsætningen inden for den globale høreapparatindustri.

»Vi har alle tre valgt at sige, at det vigtige er at udvikle og have fokus på innovation. Det har været en vigtig del, og det er et af de steder, hvor vi har kunnet differentiere os,« siger Anders Hedegaard, adm. direktør i GN Hearing.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.