Erhverv

Advokatfirma vil rejse milliardsøgsmål mod DR og Skat på vegne af licensbetalere

Advokatfirmaet Plesner opfordrer licensbetalere til at tilmelde sig et gigantisk søgsmål, der skal sikre tilbagebetaling af milliarder af kroner, som DR ifølge advokatfirmaet har opkrævet i ulovlig moms.

DR kan snart blive mødt af et milliardkrav, fordi mediehuset i årevis har opkrævet moms på medielicensen. Ifølge eksperter har momsen været ulovlig. Arkivfoto: Thomas Borberg/Polfoto

Et af landets største advokatfirmaer, Plesner, forsøger at skaffe tilstrækkelig tilslutning til et massesøgsmål mod DR og Skat for at få milliarder tilbage til danske licensbetalere.

Ligesom en stribe fremtrædende momseksperter mener advokatfirmaet, at DR i årtier har opkrævet ulovlig moms på licensregningen til 2,4 mio. husstande, og at licensbetalerne har krav på at få en del af pengene tilbagebetalt.

»Vi kan ikke give nogen vindergaranti, men vi mener, der er rigtigt gode chancer for at vinde sagen,« siger managing partner i Plesner, Tom Kári Kristjánsson.

DR opkræver over 1 mia. kr. om året i moms på danskernes licensregninger, svarende til omkring 500 kr. per husstand, og sender pengene videre til statskassen.

DR er ikke til sinds hverken at stoppe opkrævningen eller at betale momspenge tilbage, fordi Skatteministeriet fastholder, at momsen er lovlig, men ifølge Tom Kári Kristjánsson, vil det være håbløst for den enkelte licensbetaler at rejse en sag.

Plesner har allerede fået flere henvendelser fra licensbetalere, der gerne vil føre en retssag, men der er brug for endnu flere, hvis det skal kunne lade sig gøre, og derfor opfordrer han interesserede danskere til at registrere sig på en særlig hjemmeside, licensmoms.dk, som Plesner har oprettet til formålet.

»I første omgang beder vi om en interessetilkendegivelse, og så må vi vurdere, om der er et reelt ønske om at føre sag. Det er klart, at omkostningerne for den enkelte ved at føre sagen skal være meget begrænsede, før det er interessant, og det vil bero på, hvor mange skuldre, der er til at bære omkostningerne,« siger Tom Kári Kristjánsson.

Udgangspunktet er, at licensbetalerne kan kræve momsen tilbagebetalt for de seneste tre år, men advokatfirmaet er endnu ikke færdig med at analysere på, om kravet kan udvides til at gå endnu længere tilbage.

Derudover handler søgsmålet også om at få stoppet fremtidige momsopkrævninger fra DR.

»Ud fra den interesse, vi har modtaget allerede, tror jeg, der er en god sandsynlighed for, at vi kan rejse sagen. Men det er klart, at der forskel på en meningstilkendegivelse og rent faktisk at forpligte sig til et søgsmål,« siger Tom Kári Kristjánsson.

Finans arbejder på at få en kommentar fra DR.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) siger om det mulige massesøgsmål mod Skat:

»Som skatteminister har jeg svært ved at gøre andet end at læne mig op af den vurdering, Skatteministeriet har fået fra Kammeradvokaten – og som også deles af flere andre EU-lande. Men det står selvfølgelig enhver frit for at afprøve en sag juridisk, hvis man mener, at man har retten på sin side.«

BRANCHENYT
Læs også