Erhverv

Eksperter: Licensbetalere kan kræve milliarder af DR

Momseksperter mener, at DR opkræver ulovlig moms på licensen, og at milliarder skal betales tilbage. Det har DR dog ingen planer om.

Foto: Jens Dresling/Polfoto

Danske licensbetalere kan kræve over 3 mia. kr. tilbage af DR, fordi den statslige medievirksomhed opkræver ulovlig moms på licensregningen.

Det vurderer en stribe fremtrædende momseksperter, efter at skatteminister Karsten Lauritzen (V) ellers i marts orienterede Folketinget om, at en opsigtsvækkende EU-dom ikke ville få betydning i Danmark.

Dommen fastslog, at den tjekkiske radiolicens ikke var omfattet af momsreglerne, og det rejste spørgsmålet, om Danmark havde opkrævet ulovlig moms på den danske medielicens.

Skatteministeriets jurister analyserede sig efterfølgende frem til, at Danmark – i modsætning til Tjekket – var omfattet af en særlig undtagelsesbestemmelse, så dommen ikke fik danske konsekvenser.

Men Skatteministeriet tager fejl, vurderer momseksperter nu over for Finans.

»Hvis vi lægger til grund, at den danske licensopkrævning svarer til den tjekkiske – og det synes jeg, der er god grund til – så kan der ikke opkræves moms af licensen, og dermed er den også uretmæssigt opkrævet,« siger professor i momsret på Aarhus Universitet Dennis Ramsdahl Jensen.

Jyllands-Posten har spurgt 10 momseksperter. En er enig med ministeriet, en er i tvivl, mens resten vurderer, at Skatteministeriets tolkning er forkert.

Det gælder bl.a. professor emeritus Ben Terra, der underviser i skatte- og afgiftsret på fire universiteter i Europa og har været rådgiver for bl.a. EU-Kommissionen, OECD og IMF:

»Danmark er tydeligvis i konflikt med EU-retten,« lyder konklusionen fra Ben Terra, der opfordrer danske licensbetalere til at kræve momsen retur eller klage til EU-Kommissionen.

Det vil kun være relevant for private husstande at kræve momsen retur.

Ifølge DR betaler 2,4 mio. husstande licens inklusive mere end 1 mia. kr. i moms. Ifølge eksperterne vil husstandene som udgangspunkt kunne kræve momsen retur tre år tilbage, svarende til omkring 1.500 kr. per husstand.

Dertil kommer, at DR straks må stoppe med at opkræve moms, ligesom eksperternes vurdering indebærer, at DR hverken kan trække momsudgifter fra eller få refunderet energiafgifter som andre momsregistrerede virksomheder.

DR oplyser dog, at man holder sig til skattevæsenets vurdering, og skatteminister Karsten Lauritzen ser ingen grund til at skifte kurs.

Læs også
Top job