Erhverv

Europæiske storbyer har fået nok af turister

Flere populære turistbyer indfører sanktioner, efter de er blevet invaderet af turister.

Venedig er en af flere byer i Europa, hvor de lokale beboere mener, at turismen har taget overhånd. Arkivfoto: Luca Bruno/AP

Hvis du har besøgt en af Europas største turistbyer denne sommer, har du sandsynligvis oplevet at stå sammenklemt i romantiske og gamle gader sammen med tusindvis af turister fra hele verden.

Faktisk er turisme ved at være en belastning frem for en gevinst for flere europæiske byer, som hver sommer bliver besøgt af en sand græshoppesværm af turister.

Det har nu fået nogle af de hårdest ramte byer til at indføre sanktioner for dæmme op for den eksplosive vækst. Det skriver CNN.

I Venedig har bystyret indsat turistpoliti, forbudt madboder på gaderne og sat en begrænsning på antallet af hotelværelser i byen.

Desuden er der blevet oprettet særregler til turister, som forbyder dem at sætte sig ved de største attraktioner og være iført badetøj i byen.

Venedig har længe være plaget af turister, der vil opleve den flydende by. Det har bl.a. betydet, at lokalbefolkningen er faldet med mere end 60 pct. de seneste 50 år. Faldet er direkte afledt af den massive turisme, der også har betydet stigende leveomkostninger.

Det er heller ikke blevet bedre de senere år, hvor gigantiske krydstogtsskibe også lægger til byen.

I Barcelona oplever de lokale beboere også at blive overrendt af turister. Sidste år fik den spanske by besøg af otte mio. turister. Det har fået bystyret til at indføre reguleringer på hotelbyggerier inde i byens centrum og stoppe privat udlejning via Airbnb.

Desuden er der indført skatter på turister, der skal gå til mere velfærd til byens borgere.

Sidste år fik Spanien besøg af 77 mio. mennesker, hvilket er en stigning på 20 mio. inden for de seneste fem år. Turistbranchen står for 14 pct. af landets BNP, så det sydeuropæiske land er dermed afhængig af de mange turister.

Den kroatiske by Dubrovnik melder sig også i koret af klagere over turister. Byen er nok ukendt for de fleste, men det er faktisk her, at HBO's hitserie "Game of Thrones" bliver indspilllet. Og det har medført et regulært boom i turismen i den lille by inden for ganske få år.

Forleden kunne havnebyen således berette, at syv gigantiske krydstogtsskibe ankom til Dubrovnik på en enkelt dag. Dermed fik byen besøg af 9.300 turister på én gang. På samme dag var der allerede 25.000 besøgende i byen i forvejen.

Det overvældende besøgstal har fået bystyret til opsætte overvågningskameraer i hele byen for bedre at kunne kontrollere de kæmpe turiststrømme. Der arbejdes også på at begrænse antallet af cruise-skibe.

Prag har heller ikke undgået de store turiststrømme. Den tjekkiske hovedstad fik besøg 5,8 mio. turister sidste år.

Danske gymnasieelever har tidligere haft ry for at gå på sanseløst druk i byens gader og med smadrede hotelværelser og hærværk tilfølge. Men Prag er også hjemsted for en stor ølkultur, og det tiltrækker turister fra hele verden, der ønsker at tage på polterabend eller pubcrawls.

De larmerende og fulde turister har skabt stort utilfredshed blandt lokale beboere. Det har tvunget bystyret til at indsætte vagter og lave støj-forbud, hvilket betyder, at der skal være stille efter klokken 10 om aftenen.

BRANCHENYT
Læs også