Erhverv

Kapitalfond vil købe Nets i kæmpe milliardhandel

Den amerikanske kapitalfond Hellman & Friedman står i spidsen for et bud, som 46 pct. af aktionærerne i Nets har accepteret.

Foto: Jens Dresling

Den amerikanske kapitalfond Hellman & Friedman står i spidsen for et nyt selskab, der er på vej til at overtage betalingsgiganten Nets.

Selskabet med navnet Evergood 5 AS er kommet med et købstilbud på 165 kr. pr. aktie i Nets, svarende til 33,1 mia. kr. for hele selskabet.

Det tilbud har 46 pct. af aktiekapitalen i Nets accepteret, oplyser Nets i en fondsbørsmeddelelse. Her fremgår det, at tilbuddet vil gælde samtlige aktionærer i Nets. Bestyrelsen i Nets anbefaler, at aktionærerne takker ja til købstilbuddet, der ligger 27 pct. over aktiekursen den 30. juni. Det var dagen, da Nets bekræftede, at der var interesse for at købe selskabet.

»Vi mener, at tilbuddet er attraktivt for Nets' aktionærer. Hellman & Friedman kontaktede os i juni, og efterfølgende modtog vi en række andre interessetilkendegivelser og holdt diskussioner med udvalgte parter. Efter at have overvejet alle tilgængelige muligheder, herunder at fortsætte som børsnoteret selskab, mener vi, at tilbuddet på 165 kr. pr. aktie til alle aktionærer er det mest attraktive,« udtaler Inge Hansen, bestyrelsesformand i Nets, i fondsbørsmeddelelsen.

Bliv klogere på Nets her

* Virksomheden Nets driver dankortet, betalingsservice og har en aftale med den danske stat om at varetage driften af NemID. Sammen med PostDanmark ejer Nets også e-Boks.

* Nets så dagens lys under navnet PBS i 1968 og introducerede dankortet i 1983. I 2010 blev Nets dannet som en fusion mellem PBS og norske Nordito.

* Nets har været ejet af adskillige norske og danske pengeinstitutter med Danske Bank, Nordea og norske DNB som de største. Nationalbanken ejede cirka ti procent.

* For tre år siden skiftede Nets ejere, da virksomheden blev solgt videre til kapitalfondene Bain og Advent samt ATP for 17 milliarder kroner.

* For nuværende er små 40 procent af aktierne i Nets ejet af holdingselskabet AB Toscana Investment, der er baseret i Luxemburg, og kontrolleret af kapitalfondene Advent og Bain.

* Verdens største kapitalforvalter, BlackRock, sidder på 7,3 procent, mens 52,8 procent er på børsen.

* I 2016 blev Nets børsnoteret. Det skete til en værdi på 30 milliarder kroner.

* Foruden aktiviteterne i Danmark driver Nets, der har cirka 2500 medarbejdere, betalingssystemer i det øvrige Norden. Her servicerer virksomheden over 33 millioner betalingskort.

* Nets har hovedsæde i Ballerup og afdelinger i Norge, Sverige, Finland og Estland.

Kilde: Nets.

Blandt køberne finder man udover Hellman & Friedman også Singapores statslige investeringsfond GIC samt finske Sampo. Sampo oplyser, at selskabet kommer med 1,7 mia. kr. til købet.

Blandt de 46 pct. af aktiekapitalen, der har accepteret tilbuddet, finder man AB Toscana Investment, som er kontrolleret af de amerikanske kapitalfonde Advent og Bain. Advent og Bain vil dog beholde en mindre del af aktierne i Nets efter salget.

Købstilbuddet fra Hellman & Friedman ventes at være afsluttet i løbet af første kvartal 2018, oplyses det i fondsbørsmeddelelsen.

BRANCHENYT
Læs også