Erhverv

Reklamebranchen vrister sig fri af finanskrisens nedtur

2016 blev året, da reklamebranchen for alvor lagde krisetiderne bag sig, mener branchedirektør Tine Aurvig-Huggenberger. De største bureauer løftede bundlinjen med næsten 10 pct.

Tine Aurvig-Huggenberger, branchedirektør, ser 2016 som et vendepunkt for reklamebranchen, der forhøjede bundlinjen med næsten 10 pct.  Lars Krabbe

Efter en årrække i finanskrisens skygge har opturen nu meldt sig i reklamebranchen, der foreløbigt står imod et massivt pres fra internationale kæmper.

Omsætningen steg i gennemsnit 4 pct. for de største reklamebureauer i 2016, viser en regnskabsanalyse, som erhvervsdatabasen BIQ har udarbejdet for Finans. Samtidig løftede bundlinjen sig med næsten 10 pct.

Væksten står i skærende kontrast til de store tæsk, som branchen fik med finanskrisen og siden har haft svært ved at komme sig over.

»Jeg plejer at sammenligne reklamebranchen med byggebranchen. Vi er de første, der mærker en krise, og det tager som regel noget tid at lægge den bag sig. Når virksomhederne bliver presset, er markedsføring og kommunikation ironisk nok noget af det første, de nedprioriterer,« siger Tine Aurvig-Huggenberger, der er direktør i brancheforeningen Kreativitet og Kommunikation.

Før mødtes bureauerne måske kun med marketingdirektøren, men nu sidder de over for topchefen.

Tine Aurvig-Huggenberger, direktør i brancheforeningen Kreativitet og Kommunikation.

Men hun ser dog 2016 som året, hvor »væksten for alvor brændte sig fast«. Flere af de digitale bureauer, som har smeltet software-kompetencer sammen med reklameforretningen, fordoblede endda deres bundlinje, viser analysen fra BIQ.

Og hvis man ser nogle år frem, er der tegn på gode tider for reklamebureauerne, mener Tine Aurvig-Huggenberger. Hun ser nemlig en tydelig tendens til, at markedsføringen er rykket op i virksomhedernes direktion.

»Før mødtes bureauerne måske kun med marketingdirektøren, men nu sidder de over for topchefen. Markedsføringen er blevet langt mere kompliceret med globaliseringen og digitaliseringen, hvor nye medier opstår, og det bliver sværere at få forbrugernes opmærksomhed. Det er ikke længere nok at lave en tv-reklame eller indrykke en annonce i Børsen.«

»Derfor involverer de allerøverste ledelseslag sig i højere grad i markedsføring og reklame,« siger Tine Aurvig-Huggenberger.

Men fremtiden for reklamebureauerne er også brolagt med store udfordringer, mener professor ved Syddansk Universitet Per Freytag. Han har lavet flere store undersøgelser af reklamebranchen og ser en stor vækstudfordring, i takt med at konkurrencen fra globale giganter stiger.

»Før i tiden kunne du finde de fleste af bureauernes kunder inden for en radius af 50 km. Men den lokale forankring til bureauerne er fortid,« siger han og uddyber:

»Udenlandske selskaber som Google og Facebook tager over halvdelen af det digitale annoncemarked i Danmark. Det er et tydeligt tegn på, at mange danske reklamebureauer har svært ved at konkurrere på det internationale marked, hvor store, globale aktører sidder på de lukrative kunder,« siger Per Freytag.

Læs også
Top job