Serier

Affaldskaos på prestigeprojekt koster 180 millioner - kunderne hænger på regningen

Tekniske fejl koster dyrt på affaldsanlægget Amager Bakke. Det viser interne bestyrelsesdokumenter.

Skraldekamp for milliarder
I juni 2017 kom der gang i Københavns nye affaldsforbrændingsanlæg, men kort efter indtraf flere alvorlige hændelser, som gav længerevarende driftsstop henover sommeren. Foto: Christoffer Regild/ARC.

Tekniske problemer vælter ned over prestigeprojektet Amager Bakke, der styrer imod uventede ekstraregninger og manglende indtægter for 180 mio. kr. i 2017. Det viser interne bestyrelsesdokumenter, som Finans har fået aktindsigt i.

Det er skidt nyt for affalds- og varmekunderne i hovedstaden, der med stor sandsynlighed kan se frem til højere priser på grund af de økonomiske tab.

»En stor del af de ekstraregninger og manglende indtægter, som rammer driftsresultatet i 2017, vil resultere i højere forbrugerpriser for varme og renovation næste år. Det kan ikke være anderledes,« siger professor på Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh.

Amager Bakke - tidslinje
 • 2009: Et nyt kæmpe affaldsforbrændingsanlæg planlægges til at afløse det 40 år gamle Amagerforbrænding.
 • Januar 2011: Den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels vinder arkitektkonkurrencen med sit forslag om at placere en 90 meter høj skibakke på toppen.
 • Januar 2012: Økonomiudvalget i Københavns Kommune skyder projektet til hjørne pga. bekymring for, at anlægget er for stort. Alligevel udpeger ARC Esbjerg-virksomheden B&W Vølund som vinder af en milliard-ordre på Amager Bakke.
 • Februar 2012: Finansminister Bjarne Corydon (S) og miljøminister Ida Auken (SF) underskriver et brev, der fastslår, at Københavns Kommune ikke kan bruge regeringens miljøpolitik som årsag til at afvise finansieringen.
 • August 2012: Fem ejerkommuner bliver enige om at gennemføre byggeriet af Amager Bakke.
 • April 2016: En intern redegørelse viser, at Amager Bakke har udsigt til at mangle 1,9 mia. kr. Det skyldes, at der ikke er lokalt affald nok til at få økonomi i det store anlæg. Borgmestrene bliver enige om en redningsplan, der giver grønt lys til import af store mængder udenlandsk affald.
 • November 2016: Jyllands-Posten og Finans afslører, at affaldsdirektør Ulla Röttger stod bag flere centrale fejlskøn og tomme advarsler i beslutningsprocessen omkring Amager Bakke.
 • Januar 2017: Adm. direktør for B&W Vølund John Veje Olesen bliver fyret på grund af forsinkelser og tekniske problemer med at levere forbrændingsovnene til Amager Bakke. B&W Vølund har tabt et trecifret millionbeløb på ordren.
 • Februar 2017: En af fire kedler på ARC's gamle affaldsforbrændingsanlæg eksploderer. Det sker efter en kommunikationsfejl.
 • 19. april 2017: Ulla Röttger stopper som direktør for ARC og Amager Bakke og den tidligere energichef Dan Fredskov tager over som konstitueret adm. direktør.
 • 11. maj: Det første affald afbrændes på Amager Bakke og få uger efter lukkes der ned for det gamle nedslidte anlæg.
 • 27. juni: Begge anlæggets forbrændingsovne må lukkes ned, fordi de såkaldte fødevandspumper havarerer.
 • 28. september 2017: Bestyrelsesmøde, hvor man skal diskutere blodrøde regnskabstal for årets første seks måneder.

Som Finans har afdækket i en lang række artikler, har Amager Bakke været ramt af den ene skandale efter den anden, siden politikerne i de fem storkøbenhavnske ejerkommuner i 2012 gav grønt lys til at bygge det nye kæmpeanlæg.

Hovedstadens nye store affaldsforbrændingsanlæg er blevet forsinket på grund af en række tekniske fejl fra Esbjerg-virksomheden B&W Vølund, der leverer selve forbrændingsovnene til Amager Bakke. Helt galt gik det i sommerferien, hvor man måtte lagre tonsvis af københavnernes madaffald, fordi det spritnye anlæg brød sammen.

Ifølge et halvårsregnskab rundsendt til Amager Bakkes bestyrelse, har problemerne med det nye anlæg kostet 139 mio. kr. i årets første seks måneder, og tabene fortsætter i andet halvår.

Selskabet havde budgetteret med et overskud på 95 mio. for hele året, men forventer nu et underskud på 34 mio. kr. Og underskuddet er endda blevet mindre, fordi man har udskudt afskrivninger og en stor regning for sammenlagt 71 mio. kr.

Hverken bestyrelsesformand Lars Weiss (S) eller direktør Dan Fredskov fra Amager Ressourcecenter (ARC), der ejer Amager Bakke, ønsker at udtale sig forud for bestyrelsesmødet d. 28. september. Men i orienteringen til bestyrelsen giver den daglige ledelse udtryk for, at der meget vel kan komme flere ubehagelig overraskelser.

»Det er ARC's vurdering, at der fortsat er stor usikkerhed forbundet med Vølunds idriftsættelse,« skriver ledelsen.

Alt hvad der kunne gå galt er jo rent faktisk gået galt her.

Mette Annelie Rasmussen, medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Radikale Venstre.

Politikerne afsatte allerede sidste år 135 mio. kr. på grund af forsinkelse. De fortsatte problemer vækker vrede på Københavns Rådhus, hvor den radikale politiker Mette Annelie Rasmussen kræver en redegørelse:

»Alt hvad der kunne gå galt, er jo rent faktisk gået galt her. Vi vil kræve, at der bliver udarbejdet en redegørelse af hele økonomien. Hvordan det skal ske, vil vi så lade være op til bestyrelsen. Men der skal simpelthen placeres et ansvar i denne sag,« siger hun.

Læs også