Erhverv

Regeringen vil stoppe lukrativ leasing-fidus

Regeringen og Dansk Folkeparti vil med nye regler stoppe en særlig leasing-fidus.

Regeringen og Dansk Folkeparti forsøger tilsyneladende at sætte en prop i den leasing-fidus, som Finans i flere måneder har afdækket.

Parterne vil indføre regler om genberegning og efteropkrævning af registreringsafgift for leasingsselskaber, udlejningsselskaber mm.

»For leasingbiler mv. hvor der er betalt fuld registreringsafgift, efteropkræves afgift, hvis den genberegnede afgiftspligtige værdi er højere end den oprindeligt fastsatte afgiftspligtige værdi,« skriver regeringen i en meddelelse.

Som Finans har afdækket, kører bl.a i massevis af spritnye luksus-Mercedes'er rundt på danske veje helt uden at betale registreringsafgift.

Leasing-fidus
  • Leasingselskaber har siden 2009 haft mulighed for at få hele eller dele af den betalte registreringsafgift retur.
  • Det kræver blot, at leasingselskabet beder om en genberegning af værdien af bilen ved udløbet af leasingperioden.
  • Er vurderingen, at selskabets oprindelige købspris er lig med eller mindre end den skiltede udsalgspris for en tilsvarende brugt bil ude hos forhandlerne, betales hele eller dele af den indbetalte afgift retur.
  • Da leasingfirmaer ofte indkøber bilerne med store rabatter, og værditabet opgøres med afsæt i markedsprisen, vil tabet i mange tilfælde været begrænset, hvis der overhovedet er et værditab.
  • Dermed kan leasingfirmaer ifølge reglerne få registreringsafgiften retur.
  • Når leasingfirmaer overhovedet søger om at få refunderet betalte registreringsafgifter, skyldes det, at bilerne efter leasing ofte sendes ud af landet igen.

Det afslørede en omfattende kortlægning af 956 Mercedes-biler, som Finans gennemførte, og som for første gang viste, hvordan leasingselskaber helt systematisk kan undgå registreringsafgifter på nye biler.

Det er bl.a. den slags, Regeringen og Dansk Folkeparti vil have stoppet.

»Forslagene har til formål at etablere et generelt loft over den fordel, der kan opnås som følge af, at fx flåderabatter kan indregnes i den afgiftspligtige værdi ved indregistrering af nye køretøjer,« skriver regeringen.

Konkret indføres der regler om, at der for disse virksomhederskøretøjer ved videresalg eller senest efter 4 måneder skal ske en genberegning af den afgiftspligtige værdi baseret på handelsværdien af den brugte bil, lyder det.

BRANCHENYT
Læs også