Erhverv

Arla køber verdens ældste andelsmejeri

Mejerigiganten Arla Foods køber nu det økonomisk nødlidende Endrup Mejeri, som er verdens ældste andelsmejeri.

Mejerigiganten Arla overtager nu det lille Endrup Andelsmejeri. Arkivfoto: Joachim Adrian/Polfoto

Arla Foods køber nu Endrup Andelsmejeri, som har været økonomisk nødlidende og konkurstruet gennem længere tid.

Produktionen på det lille mejeri, der ligger øst for Esbjerg, har ligget stille siden 30. juni.

Mejeriets ledelse og de 12 andelshavere har siden »søgt en løsning, der kunne forhindre mælkeproducenternes kollektive og individuelle konkurs,« oplyser Arla i en pressemeddelelse.

Det fremgår, at Arla nu har indgået en aftale med Endrup Andelsmejeri og mejeriets kreditorer, der »sikrer de ramte mælkeproducenters fortsatte eksistensgrundlag«.

De nærmere detaljer i aftalen oplyses ikke, men det fremgår, at Arla har hjulpet andelshaverne i det lille mejeri med at forhandle sig frem til en økonomisk løsning med kreditorerne »med henblik på at finansiere Endrup Andelsmejeris restgæld«.

Aftalen indebærer, at Arla overtager mejeriet og medarbejderne.

»Vi har valgt at indgå aftalen med Endrup Andelsmejeri for at hjælpe mejeriets mælkeproducenter og deres familier, så de kan få fred og ro og koncentrere sig om deres mælkeproduktion. De er blevet tilbudt at blive andelshavere i Arla,« oplyser Povl Krogsgaard, viceadm. direktør i Arla Foods.

Det er endnu ikke endelig afklaret, om Arla opretholder produktionen på Endrup Andelsmejeri, som har kørt med underskud gennem længere tid. Foreløbig er der dog ikke fundet en løsning, som kan sikre den fortsatte drift på mejeriet.

Endrup Andelsmejeri har eksisteret siden 1884 og er dermed verdens ældste andelsmejeri. Nogle af de landmænd, der har leveret mælk til mejeriet, bor på slægtsgårde, som har været leverandører til Endrup lige siden begyndelsen i 1884.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra mejeriets ledelse eller gruppen af andelshavere. Advokat Johnny H. Madsen har været indsat som likvidator i Endrup Andelsmejeri og oplyser, at alle andelshaverne kommer derfra »med skindet på næsen«.

»De betaler et beløb til fuld og endelig afgørelse, og det beløb er af en størrelse, som ikke vil tvinge dem fra gårdene. Arla betaler for selve mejeriet, og kreditorerne har accepteret et tab. De økonomiske vanskeligheder skyldes grundlæggende, at mejeriet var blevet for lille en forretning set i forhold til de priser, det kunne få for sine produkter,« fortæller Johnny H. Madsen. 

Arlas overtagelse af Endrup Andelsmejeri skal mere ses som en redningsaktion end et forsøg på ekspansion.

Anført af MD Foods, som siden blev til Arla, rullede en voldsom konsolideringbølge gennem den danske mejeribranche i 1970'erne, 80'erne og 90'erne. Flere hundrede landsbymejerier blev opslugt af denne bølge, som i dag for længst er ebbet ud. Arla står i dag tilbage som den helt dominerende spiller og er generelt afskåret fra yderligere vækst via opkøb i Danmark. Overtagelsen af det lille Endrup Andelsmejeri er undtagelsen, der bekræfter den regel.

BRANCHENYT
Læs også