Erhverv

Superrige i USA: Vi vil ikke have så store skattelettelser

To af giganterne på Wall Street afviser, at amerikanske selskaber har behov for Trumps forslag til meget store skattelettelser. De vil hellere have den offentlige gæld nedbragt.

"Verdens bedste investor" Warren Buffett mener, at det er helt unødvendigt at sænke selskabskatten med hele 15 procentpoint, som Donald Trump har foreslået. Foto: Charles Sykes/AP

Normalt skulle man tro, at topinvestorer i USA ville klappe i deres hænder af et forslag om at sænke selskabsskatten fra 35 til 20 pct.

Men nogle af verdens rigeste mænd, Warren Buffett fra selskabet Berkshire Hathaway og adm. direktør Larry Fink fra BlackRock, er imod præsident Donald Trumps skatteplaner, skriver Reuters.

Trump vil sænke selskabskatten fra de nuværende 35 pct. til blot 20 pct. Men Buffett siger, at det er alt for meget, og at det blot vil gavne de i forvejen superrige.

»Vi ejer rigtig mange selskaber (i Berkshire Hathaway, red.). Jeg tror ikke, at nogen af disse selskaber er ukonkurrencedygtige med selskaber i resten af verden på grund af den nuværende selskabsskatteprocent,« siger Warren Buffett til CNBC.

Larry Fink mener, at nedsættelsen af skatteprocenten vil øge underskuddet på USA's finanser yderligere, og at 20 pct. under alle omstændigheder er for stort et hug nedad.

Ifølge Fink er det rigeligt med en sænkning af selskabsskatten fra 35 til 27 pct., har han fortalt til Bloomberg TV.

Trumps og mange republikanere vil have skattenedsættelserne, fordi det angiveligt vil få mange amerikanske selskaber til at flytte deres formuer hjem til USA fra lande med en lavere beskatning.

Især flere af de amerikanske techselskaber som Apple, Amazon og Microsoft har mange penge liggende i Irland, hvor selskabsskatten er betydeligt lavere.

Desuden mener Trump, at en lavere skat vil skabe flere arbejdspladser i USA, men den sammenhæng bestrides af demokraterne og flere økonomer.

Umiddelbart lyder en selskabsskat på 37 pct. af meget - den danske er på 22 pct. - men den reelle skattesats er for de fleste USA-virksomheder markant lavere. Der er nærmest et »uendeligt antal smuthuller i skattelovgivningen for multinationale selskaber,« som Reuters formulerer det.

Læs også
Top job