Skandaleramt bilgigant leverer rekordsalg
Det er muligt, at Volkswagens image har fået både buler og ridser af dieselgate, men det blæser kunderne på. VW sælger flere flere biler end nogensinde før.
Den skandaleramte bilgigant Volkswagen har i september haft sit største salg nogensinde.
VW har i dag offentliggjort de imponerende salgstal for den seneste måned, hvor den tyske sværvægter på verdensplan har solgt 593.700 biler. Det er 8 pct. mere end i samme måned 2016.
VW oplyser i en pressemeddelelse, at den seneste måneds salg har »været det største i Volkswagens historie.« Den globale salgsrekord har blandt andet været drevet af det største salg nogensinde i både i Kina, Canada, Chile, Polen og Sverige.
I Kina solgte VW 310.500 biler i september (+7,5 pct.) og 2,2 mio. i årets første ni måneder (+3,2 pct.). Dermed sælger VW nu næsten dobbelt så mange biler i Kina som i Europa, og salget i Kina er 5,5 gange større end salget i Tyskland.
Også i Nord- og Sydamerika samt Østeuropa tordner salget i vejret. Til gengæld er Volkswagen ramt af en mindre tilbagegang i Vesteuropa. På verdensplan har Volkswagen i årets første ni måneder leveret 4.490.900 biler, hvilket er 2,7 pct. flere end i samme periode 2016.
Håret i suppen er det tyske hjemmemarked, hvor Volkswagen har registreret en tilbagegang i salget på næsten 9 pct. Ifølge Volkswagen er der dog tydelige tegn på bedring af hjemmemarkedet, hvilket tilskrives en særlig miljøbonus, der gives til kunder, som skifter fra gamle til nye dieselbiler.
I USA har Volkswagen i september øget salget 33 pct., og i årets første ni måneder er der en fremgang på 9 pct.
Væksten i USA skal ses i lyset af, at VW på netop dette marked var særdeles hårdt ramt og fik massive mængder af dårlig omtale på grund af dieselgate-skandalen. Det er kun en uge siden, at Volkswagen måtte acceptere at betale en regning på knap 20 mia. kr. for at tilbagekøbe eller ombygge dieselbiler solgt på det amerikanske marked. Globalt har skandalen nu kostet Volkswagen omkring 190 mia. kr. Altsammen fordi selskabet installerede såkaldt snydesoftware i 11 mio. biler. Målet var at få bilerne til at tage sig mere miljøvenlige ud i tests, end de var ude i virkeligheden på landevejene.