Erhverv
0

Brødre købte kuldsejlet livsværk tilbage: Tjener nu kassen på det

Carsten og Jens Risvig Pedersens forretningsimperium har de seneste fem år haft et samlet overskud på over 200 mio. kr.

Carsten Risvig Pedersen er bestyrelsesformand i CJ Holding-koncernen, som har skovlet penge ind de seneste år. Han ejer koncernen sammen med sin bror. Foto: Casper Dalhoff

De kan noget i den mindre midtjyske by Brande med omkring 7.000 indbyggere.

For udover at lægge adresse til hovedkontorer for store internationale virksomheder som Bestseller og Siemens, er Brande også hjemstavn for personer med en yderst velpolstret tegnebog og succes i erhvervslivet.

Som brødreparret Risvig Pedersen med fornavnene Carsten og Jens.

De to brødre har i forholdsvis ubemærkethed opbygget et forretningsimperium, der omsætter for over 800 mio. kr. om året og de seneste fem år har haft et samlet overskud efter skat på 202 mio. kr. Senest blev det i regnskabsåret 2016/2017 til en indtjening på 56 mio. kr.

Men selvom forretningsimperiet, der går under navnet CJ Holding, bare kører derudaf, ser brødrene ingen grund til at skilte med det.

»Vi får ikke noget ud af at profilere os selv. Det er ikke sådan, at vores virksomheder sælger mere af den grund. Det er da dejligt, at vi kan offentliggøre et godt regnskab som nu, men det er ikke noget, der får os til at opsøge pressen,« siger Jens Risvig Pedersen, der er adm. direktør i koncernen, mens Carsten Risvig Pedersen er bestyrelsesformand.

Takken for det gode regnskab, som CJ Holding netop har offentliggjort, skal primært gå til datterselskabet Welcon, der producerer vindmølletårne og sælger dem til de store energivirksomheder.

Welcon blev etableret i 1985 og blev i 2008 solgt til vindmøllevirksomheden Skykon, som brødreparret var medejere af.

Blot to år senere gik Skykon konkurs, hvorefter de to brødre købte Welcon ud af konkursboet, og siden har drevet det videre med succes.

Welcon stod i 2016/2017 for 72 pct. af omsætningen i CJ Holding og landede et overskud på 34 mio. kr.

»Det var et rigtig godt år for Welcon. Ikke fordi der var ekstraordinært store salg, men derimod fordi forretningen bare er velsmurt. Men når vi kigger ind i fremtiden for Welcon, ser det dog lidt mere dystert ud,« siger Jens Risvig Pedersen.

Han henviser til, at vindmøllebranchen strukturelt er under pres, og at det rammer underleverandørerne, herunder Welcon.

Derfor forventes der en væsentligt lavere indtjening i indeværende regnskabsår, forklarer Jens Risvig Pedersen.

»Når det går godt, tænker man ikke på at spare. Men det gør man til gengæld, når det går mindre godt. Nu ligner det, at vi går nogle hårdere år i møde, og derfor er vi i gang med at se på, hvordan vi kan optimere forretningen,« siger han.

Welcon har de seneste år investeret 350 mio. kr. i sin fabrik nær Brande. Fabrikken er blevet udvidet fra 24.000 til 56.000 kvadratmeter, og derudover er antallet af medarbejdere på fabrikken i løbet af det seneste år blevet øget med 36 pct.

BRANCHENYT
Læs også