Erhverv

Svenskerne har høstet store gevinster på milliardsalg af danske postejendomme

Salg af danske postejendomme for næsten 2 mia. kr. har bl.a. været med til at finansiere nye dyre postterminaler til den svenske del af Postnord.

Salg af danske postejendomme for næsten to mia. kr. har været lukrativt for den svenske del af PostNord viser en gennemgang af regnskaber og ejendomshandler.
Arkivfoto: Benjamin Nørskov

Svenskerne har over de senere år høstet frugterne af et brandudsalg af danske postejendomme. Mens dansk-svenske Postnord har solgt danske ejendomme for milliarder, er der blevet investeret stort i nye postterminaler i Sverige, viser Finans' gennemgang af regnskaber og ejendomshandler siden postfusionen i 2009.

Oplysningerne vækker harme i Danmark, fordi den svenske regering igennem adskillige måneder har afvist at betale for en redningsplan til den kriseramte danske del af koncernen. Ifølge Postnord skal de to ejere tilsammen indskyde 2,3 mia. kr. for at løse problemerne i Danmark.

Socialdemokratiet, De Radikale og Dansk Folkeparti kritiserer svenskerne for at løbe fra regningen, efter at de har lukreret på det danske ejendomssalg.

»Det ser ud, som om man har solgt det halve af København for at finansiere nogle bygningsværker i Sverige. Tingene skal hænge sammen, når vi har et fælles selskab,« siger postordfører Henrik Brodersen (DF).

Siden fusionen har Postnord solgt danske postejendomme for minimum 1,9 mia. kr. Overskuddet fra ejendommene er sammen med andre aktiver blevet sendt videre til det dansk-svenske moderselskab, som siden 2010 har fået 3,3 mia. kr. fra det danske datterselskab.

I samme periode har moderselskabet skudt mere end 1 mia. kr. i to store svenske postterminaler i Rosersberg og Hallsberg, og der er blevet opkøbt flere selskaber under den svenske forretning. Anderledes er det i Danmark, hvor Postnord lejer sig ind i nye store lagerhaller i Køge og Herning.

Flere anonyme kilder med indgående kendskab til Postnord bekræfter, at ejendomme og andre værdier fra det danske selskab i høj grad er havnet i Sverige.

Det har også været meldingen fra den tidligere bestyrelsesformand for Postnord, Fritz Schur. I den svenske avis Dagens Nyheter kritiserede han tidligere i år svenskerne for ikke at ville løse problemerne i Danmark, når de tidligere har fået finansieret bl.a. Rosersberg Postterminal for det, der oprindeligt var danske penge.

Ifølge bestyrelsesformand for Postnord Jens Moberg er ejendomssalget i Danmark og investeringerne i Sverige to forskellige beslutninger, som ikke hænger sammen. Han forklarer, at selskabet har placeret investeringerne, hvor det er bedst for koncernen.

»Der har vi ikke skelnet mellem landegrænser,« siger Jens Moberg, der ikke ønsker at kommentere ejernes udtalelser om, hvem der skal betale for en redningsplan.

Både den svenske erhvervsminister, Mikael Damberg (S), og den danske finansminister, Kristian Jensen (V), har afvist at kommentere sagen.

BRANCHENYT
Læs også