Erhverv

Advokater vil luge ud i egne rækker

Advokater, der igen og igen overtræder branchens regelsæt, slipper for let. Det skal være lettere at klippe pladerne for branchens brodne kar, ønsker Advokatrådet.

Artiklens øverste billede
Det skal være nemmere at give advokater det røde kort, mener Advokatrådet.

Advokater, der i årevis bryder de interne regler og tager alt for høje salærer, er blevet et alvorligt problem for branchen og i høj grad for advokaternes klienter.

Nu skal der ryddes op, og de brodne kar skal væk. Det mener Advokatrådet, som beder politikerne om hjælp.

»Det er problematisk, at der er advokater, der gang på gang overtræder reglerne om god advokatskik. Det indikerer, at de ikke spiller efter de regler, som vi skal,« siger Martin Lavesen, som er formand for Advokatrådets regel- og tilsynsudvalg.

Det er Advokatnævnet, der kan idømme bøder, hvis advokaterne ikke opfører sig ordentligt eller tager for høje salærer. I særligt grove tilfælde kan nævnet tage bestallingen og dermed levebrødet fra advokaten.

Men advokater kan undgå sanktioner ved at indbringe nævnets afgørelse for domstolene – så tæller sanktionen ikke, før der er faldet en endelig dom, og det kan tage flere år.

»Det er ikke godt for retssikkerheden og klientens opfattelse af advokatstanden, at der er nogle advokater, der formår at trække sagerne i langdrag og kan fortsætte deres virke,« siger Martin Lavesen.

Derfor vil Advokatrådet foreslå, at man dels får mulighed for en betinget frakendelse af retten til at være advokat, dels at Advokatnævnet får mulighed for en midlertidig frakendelse i en kortere periode, mens en sag behandles ved domstolene.

En af de hyppige gæster i Advokatnævnet er Christian Harlang. Han mener, at hans mange sager for nævnet snarere er et udtryk for forfølgelse – derfor har han stævnet Advokatnævnet for usaglig fremfærd. Som de andre hyppige gengangere har han indbragt de fleste af nævnets afgørelser for domstolene.

Juraprofessor Mads Bryde Andersen er enig i, at problemet med gengangerne skal diskuteres.

»Der har været tilfælde med advokater, der gentagne gange bryder reglerne, uden at det umiddelbart har haft håndfaste konsekvenser for deres virke. Det har nok undret mange,« siger han.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har allerede iværksat en undersøgelse af, hvordan man kan styrke tilsynet med advokaterne.

»Det er i den forbindelse positivt, at Advokatrådet selv kommer med løsningsforslag, og jeg er naturligvis åben over for alle gode og konstruktive idéer,« siger ministeren.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.