Erhverv

Hemmelig rapport: Prisskilt på ny biotekbaby kan runde 2 mia. kr., men risikoen er høj

Biotek-selskabet Orphazyme er op til 2,1 mia. kr. værd i dag, anslår Carnegie i en ikke-offentliggjort analyse.

Biotekselskabet Orphazyme fokuserer, som navnet antyder, på orphan drugs, hvilket vil sige lægemidler mod sjældne sygdomme. Foto: Arkiv

Det første nye biotekselskab i de danske kurslister siden 2010 kan ramme fondsbørsen med en værdi på mere end 2 mia. kr.

Sådan lyder det i en ikke-offentliggjort analyserapport, som er udarbejdet af investeringsbanken Carnegie, der sammen med Danske Bank løfter det tungeste læs i forbindelse med børsnoteringen af Orphazyme.

Biotekselskabet har endnu ikke et lægemiddel på markedet, men planlægger at have gennemført fire kliniske forsøg med stoffet Arimoclomol inden 2020. Tirsdag offentliggjorde selskabet sine planer om at skaffe 600 mio. kr. via børsen.

Selskabet meddelte ikke til hvilken værdisætning, det skulle ske, men det har analytikere i både Carnegie og Danske Bank regnet på.

Ifølge rapporten fra Carnegie til landets institutionelle investorer, som Finans er i besiddelse af, anslår investeringsbankens analytikere, at værdien af Orphazyme er omkring 1,3-2,1 mia. kr. inden salget af nye aktier.

Det er ifølge Finans' oplysninger omtrent det samme niveau, som analytikerne i Danske Bank når frem til.

Ifølge Finans' oplysninger er det dog samtidig sandsynligt, at investorerne vil kræve en rabat, fordi en eventuel værdiskabelse i Orphazyme sker et godt stykke ude i fremtiden og samtidig er knyttet op på kliniske forsøg, som det er vanskeligt at spå udfaldet af.

Orphazyme er den første børsnotering af et biotekselskab herhjemme siden Zealand Pharma i 2010, og Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, advarer om, at risikoen ved biotek er høj.

»Enten virker det, og du ejer hele verden, eller også virker det ikke, og det, som du troede havde en stor værdi, er værdiløst. Ingen vil købe produkter, som ikke virker,« skriver han i en mail.

Han påpeger samtidig, at værdiansættelsen af biotekselskaber generelt er elastik i metermål, fordi værdien afhænger af en række antagelser om sandsynligheden for, at produktet virker, samt hvad det vil kun sælges for, og hvor stort markedet er.

»I biotek kan du få fair værdi til at ligne eksakt det, som du gerne vil vise,« skriver Per Hansen.

Enten virker det, og du ejer hele verden, eller også virker det ikke, og det, som du troede havde en stor værdi, er værdiløst.

Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet

Carnegies analytikere påpeger ligeledes, at værdien af Orphazyme afhænger af kliniske studier, som selskabet ikke selv kan forudsige udfaldet af.

»Udviklingen af lægemidler er risikabel, kompleks og ofte langvarig,« lyder det bl.a.

Orphazymes værdi afhænger altovervejende af stoffet Arimoclomol, som biotekselskabet købte rettighederne til af amerikanske CytRx i 2011 for 150.000 dollars plus eventuelle milepælsbetalinger (højst 50 mio. dollars) og royalties.

Arimoclomol kan forhåbentlig reparere beskadigede proteiner, der menes at spille en afgørende rolle i flere muskelsvindsygdomme som ALS.

Det første forsøg, som Orphazyme gennemfører, venter Carnegie at se resultatet af i andet kvartal 2018. Anders Hinsby, adm. direktør i Orphazyme, ønsker ikke at udtale sig om værdien af selskabet.

»På nuværende tidspunkt vil jeg ikke udtale mig om hverken værdien af Orphazyme eller om, hvilke selskaber man bør sammenligne os med,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også