Dankortet trues af et farvel til gebyrer på udenlandske betalingskort
Dankortet har i 33 år været en uhyre billig betalingsløsning for danskerne. Nye EU-regler rokker ved dets fremtid.
Nye EU-regler gør det fra årsskiftet gratis for danskerne at bruge internationale betalingskort i forretninger og netbutikker herhjemme.
For kortholderne betyder det årlige trecifrede millionbesparelser, når det f.eks. ikke længere koster 0,75 pct. i gebyr at betale med Mastercard i Føtex.
Alligevel jubler Forbrugerrådet Tænk ikke. EU-reglerne sætter nemlig dankortet under et voldsomt pres.
»Det er svært at se, hvordan dankortet kan overleve på lang sigt, når man har forbudt brugerbetaling for de dyre betalingskort,« siger seniorøkonom Troels Holmberg fra rådet.
Massiv opbakning gør driften af dankortet billig. Men forventningen er, at opbakningen vil svinde ind, når brugen af betalingskort med indbygget kredit, rabatter og forsikringer bliver gratis.
Vi skal ikke værne om noget. Vi skal have det, der til hver en tid er billigst og bedst for kunden.
»Taberne bliver på den lange bane forbrugerne, hvis de bliver forført til at tro, at de får noget bedre, fordi de bruger et internationalt betalingskort frem for et dankort. Det vil bare gøre det dyrere for os alle sammen,« siger Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv.
Bankekspert Lars Krull fra Aalborg Universitet er enig i, at dankortet er under pres. Men det ser han kun som en gevinst for forbrugerne.
»Dankortet får den plads og konkurrenceposition, det nu får. Vi skal ikke værne om noget. Vi skal have det, der til hver en tid er billigst og bedst for kunden,« siger Lars Krull.
Bankerne har de senere år haft travlt med at uddele internationale betalingskort. Men støtten til dankortet er uændret, lyder meldingen.
»Ingen kan spå om fremtiden, men her og nu bakker bankerne op om dankortet, ligesom vi fortsat udsteder det. Vi er jo også interesseret i at levere produkter som forbrugerne efterspørger,« siger Louise Fjord, seniorkonsulent i Finans Danmark.
Den nuværende dankortaftale mellem bankerne og detailhandlen udløber i 2020.