Erhverv

Dankortet trues af et farvel til gebyrer på udenlandske betalingskort

Dankortet har i 33 år været en uhyre billig betalingsløsning for danskerne. Nye EU-regler rokker ved dets fremtid.

Dankortet har i årtier været det suverænt billigste betalingskort for forbrugerne. Nye EU-regler vil fra nytår gøre det gratis at bruge internationale betalingskort. Dermed får dankortet kamp til stregen, lyder det bl.a. fra Dansk Erhverv. Foto: JP. Foto: Polfoto

Nye EU-regler gør det fra årsskiftet gratis for danskerne at bruge internationale betalingskort i forretninger og netbutikker herhjemme.

Sagen kort
 • Den 1. januar 2018 træder nye EU-regler i kraft, som gør det forbudt for fysiske butikker og internetforretninger at overvælte gebyrer for brug af betalingskort på private kunder.
 • De nye regler gælder for dansk udstedte betalingskort til private danskere.
 • Danskere med f.eks. et firmaregistreret kreditkort vil derimod fortsat kunne opleve at blive afkrævet kortgebyrer.
 • Det er alene EU-borgere, som er omfattet af de nye regler. Derfor vil f.eks. turister fra andre lande fortsat kunne opleve at skulle betale kortgebyrer.
 • De nye gebyrregler gælder alene betalingskort. Nye tjenester som Apple Pay og Mobilepay er ikke omfattet af reglerne.

For kortholderne betyder det årlige trecifrede millionbesparelser, når det f.eks. ikke længere koster 0,75 pct. i gebyr at betale med Mastercard i Føtex.

Alligevel jubler Forbrugerrådet Tænk ikke. EU-reglerne sætter nemlig dankortet under et voldsomt pres.

»Det er svært at se, hvordan dankortet kan overleve på lang sigt, når man har forbudt brugerbetaling for de dyre betalingskort,« siger seniorøkonom Troels Holmberg fra rådet.

Massiv opbakning gør driften af dankortet billig. Men forventningen er, at opbakningen vil svinde ind, når brugen af betalingskort med indbygget kredit, rabatter og forsikringer bliver gratis.

Vi skal ikke værne om noget. Vi skal have det, der til hver en tid er billigst og bedst for kunden.

Lars Krull, bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet

»Taberne bliver på den lange bane forbrugerne, hvis de bliver forført til at tro, at de får noget bedre, fordi de bruger et internationalt betalingskort frem for et dankort. Det vil bare gøre det dyrere for os alle sammen,« siger Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv.

Bankekspert Lars Krull fra Aalborg Universitet er enig i, at dankortet er under pres. Men det ser han kun som en gevinst for forbrugerne.

»Dankortet får den plads og konkurrenceposition, det nu får. Vi skal ikke værne om noget. Vi skal have det, der til hver en tid er billigst og bedst for kunden,« siger Lars Krull.

Dankortet
 • Dankortet så dagens lys i 1984. Efter en ualmindelig langsom start har kortet gået sin sejrsgang over hele landet.
 • I dag er der 5,5 mio. dankort og VisaDankort i omløb.
 • Sidste år betalte danskerne 379,3 mia. kr. med de to typer dankort gennem 1,3 mia. transaktioner.
 • Det svarer til 41 betalinger hvert eneste sekund.
 • Der er i dag 4,3 mio. internationale debet- og kreditkort i omløb herhjemme mod 5,5 mio. dankort. Alligevel håndterede dankort 83 pct. af værdien af samtlige betalinger foretaget i 2016, viser tal fra Nationalbanken.
 • Den seneste dankort-aftale er fra maj 2013. Her aftalte Nets, detailhandlen og bankerne, hvordan betalingen for dankortsystemet skal ske.
 • Fra 2018 hænger detailhandlen på hele regningen, der årligt ventes at løbe op i 500-600 mio. kr.
 • Dankortaftalen udløber med udgangen af 2019.

Bankerne har de senere år haft travlt med at uddele internationale betalingskort. Men støtten til dankortet er uændret, lyder meldingen.

»Ingen kan spå om fremtiden, men her og nu bakker bankerne op om dankortet, ligesom vi fortsat udsteder det. Vi er jo også interesseret i at levere produkter som forbrugerne efterspørger,« siger Louise Fjord, seniorkonsulent i Finans Danmark.

Den nuværende dankortaftale mellem bankerne og detailhandlen udløber i 2020.

BRANCHENYT
Læs også