Erhverv

Hul i loven: Udenlandske firmaer kan undslippe dansk skat

Et smuthul i loven gør det nemt for udenlandske firmaer at arbejde i Danmark uden at betale skat. Minister vil skride ind.

Foto: Colourbox

Betal en bøde på 10.000 kroner og slip for at betale dansk skat, mens du arbejder i Danmark.

Det skriver Fagbladet 3F.

Hvis udenlandske firmaer lader være med at skrive sig op i det lovpligtige “Register for Udenlandske Tjenesteydere” - i daglig tale kaldet RUT-registret kan firmaerne arbejde uset af de danske skattemyndigheder over en længere periode. Det viser en opgørelse som Byggefagenes Samvirke har lavet.

- Vi stødte på det samme polske firma på flere byggepladser, men de var aldrig registreret i RUT. Så vi gik til Arbejdstilsynet for at høre dem, hvordan det kunne være, fortæller Robert Olejnik, faglig sekretær hos Byggefagenes Samvirke til Fagbladet 3F.

Hos Arbejdstilsynet havde man også opdaget, at det polske firma ikke skrev sig op i RUT-registret, men heller ikke her kunne de gøre noget.

For efter den første bøde er udstedt, gør Arbejdstilsynet ikke mere for at sikre, at firmaerne rent faktisk overholder loven. Uanset om firmaet betaler bøden eller lader være. Det indrømmer kontorchef i Arbejdstilsynet, Katrine Wied Christensen:

- Arbejdstilsynet kan ikke udstede en ny bøde for manglende RUT-anmeldelse til en virksomhed for den samme tjenesteydelse på det samme arbejdssted, som der tidligere er givet bøde for, siger Katrine Wied Christensen, der er kontorchef for Social dumping, Byggeri og Teknik i Arbejdstilsynet.

Ifølge Torben Bagge, der er skatteadvokat og lektor på Aarhus Universitet, tillader reglerne, at de udenlandske firmaer nærmest selv kan vælge, om de vil arbejde uden opsyn fra myndighederne.

- Så kan du som udenlandsk arbejdstager nærmest købe dig til et frikort til at kunne snyde, hvis du bare betaler den ene bøde. Det lyder ærligt talt som om, det er nogle tossede regler, siger Torben Bagge.

Ifølge BAT-kartellets lister over udenlandske firmaer på danske byggepladser, har det polske firma arbejdet i Danmark siden 2011. Det betyder altså, at firmaet kan have arbejdet uden for RUT-registret i seks år.

Alene i år har Byggefagenes Samvirke og Arbejdstilsynet mødt det polske firma 28 gange på byggepladser i Danmark.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) anerkender, at det ser ud til, at der er et hul i systemet, der giver udenlandske firmaer mulighed for at undgå skattemyndighederne i Danmark.

- Der skal slås hårdt ned på virksomheder, der ikke spiller efter reglerne, og det er der noget, der tyder på, at den pågældende virksomhed ikke gør, siger Troels Lund Poulsen.

Derfor vil ministeren nu lave om på den måde, som reglerne bliver fortolket, så udenlandske firmaer bliver tvunget til at tilmelde sig RUT-registret.

- Hvis det er sådan, at man kan lade være med at registrere sig, få en bøde og så bare arbejde videre uden konsekvenser, så er det noget, vi skal have ændret, fordi det er ikke holdbart. Man kan heller ikke blive ved med at køre rundt uden kørekort, uden at det har konsekvenser. Gør man det, bliver konsekvenserne altså ret alvorlige, siger Troels Lund Poulsen.

BRANCHENYT
Læs også