Erhverv

Modemilliardær nedskriver værdien af IC Group og taber på bundlinjen

Stifteren og hovedaktionæren bag den økonomisk udfordrede modekoncern kommer ud af 2016/17 med et millionunderskud.

Niels Martinsen stiftede i 1960'erne modefirmaet InWear, der efter en fusion med Carli Gryi 2004 blev til IC Companys og nu hedder IC Group. Foto: Mik Eskestad.

Den danske modekoncern IC Group kunne for et par måneder siden offentliggøre et forskudt årsregnskab, hvor overskuddet var blevet halveret på trods af en stigende omsætning - og hvor forventningerne til 2017/18 mindede mere om en forvasket T-shirt end om en nystrøget skjorte.

Det skuffende resultat får nu stifteren og hovedaktionæren, Niels Martinsen, til at nedskrive værdien af sin aktieandel (42 pct.) med ikke mindre end 240 mio. kr. Det betyder samtidig, at familieselskabet bag modekoncernen, Friheden Invest, må notere sig et minus på 12,7 mio. kr., hvilket er milevidt fra de trecifrede millionoverskud i 2013, 2014 og 2015.

De økonomiske udfordringer hos IC Group skyldes først og fremmest, at koncernen er i færd med en omfattende opsplitning af de tre kernebrands - Peak Performance, Tiger of Sweden og By Malene Birger - der fremover skal fungere som selvstændige forretningsenheder. Især Tiger of Sweden er mærket af tilbagegang, hvilket har ført til en udskiftning af direktøren for det eksklusive modebrand såvel som koncernchefen Mads Ryder.

Midt i modgangen kan Niels Martinsen og Friheden Invest dog finde en vis trøst i sine øvrige værdipapirer, der i det forgangne år har resulteret i en kursgevinst på 187 mio. kr., alt imens udbytter og renteindtægter har føjet 61 mio. kr. oven i. Familieselskabet har derfor stadig en egenkapital på omtrent 2,6 mia. kr. 

Læs også