Finans

Britiske myndigheder indleder undersøgelse af canadisk storbank efter whistleblower-klapjagt

Det britiske finanstilsyn skal nu undersøge, om Royal Bank of Canada uberettiget har afskedet flere medarbejdere for at være whistleblowers.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: AP Photo/Nathan Denette, Canadian Press.

Har Royal Bank of Canadas afdeling i Storbritannien afskediget medarbejdere, alene fordi de råbte højt om uregelmæssigheder, der foregik i banken?

Det er det spørgsmål, som Financial Conduct Authority (FCA), der er den britiske pendant til Finanstilsynet herhjemme, nu skal undersøge, skriver Financial Times.

Royal Bank of Canada tabte tilbage i maj en sag mod en tidligere ansat i banken, John Banerjee, der var blevet afskediget, efter at han havde gjort opmærksom på en række misforhold i banken.

Ifølge Financial Times har det fået mindst fem, nu tidligere ansatte i Royal Bank of Canada, til at træde frem og komme med anklager om, at banken også har afskediget dem på et forkert grundlag. Det er de potentielle sager, som FCA nu skal undersøge.

»Whistleblowers spiller en vigtig rolle i at afsløre dårlig praksis i virksomheder, og de har i de seneste par år bidraget med vigtige informationer i forhold til at agere over for virksomheder og enkeltpersoner,«  udtaler FCA i en meddelse. FCA vil dog ikke udtale sig om den konkrete sag om Royal Bank of Canada.

Royal Bank of Canada har anket afgørelsen i sagen om John Banerjee, og har over for Financial Times ikke ønsket at kommentere de nye sager.

Sagen mellem John Banerjee og Royal Bank of Canada har skabt en øget forkus i Storbritannien på den risiko, som whistleblowers løber, når de åbner munden og fortæller omverdenen om, hvad der foregår bag de normalt lukkede døre i den finansielle sektor.

FCA er tidligere blevet mødt med kritik for, at tilsynet ikke gjorde nok for at straffe finansielle virksomheder, der udsatte whistleblowers for en dårlig behandling.

Noget tyder dog på, at tilsynet nu prøver at imødekomme den kritik.

I foråret blev topchefen i storbanken Barclays, Jes Staley, tildelt en bøde på hele 640.000 pund, hvilket svarer til ca. 5,5 mio. kroner.

Jes Staley blev tildelt straffen, efter det kom frem, at han havde brugt bankens interne sikkerhedssystem i et forsøg på at afsløre identiteten på en whistleblower.

Ifølge Financial Times modtog FCA sidste år 1.100 indberetninger fra whistleblowers, som kastede 121 sager af sig.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.