Finans

Denne storinvestor ser sorte skyer på horisonten 10 år efter Lehmans kollaps: »Gælden har sprængt alle skalaer«

De ekstremt lave renter har været med til at få gælden til at stige markant. Samtidig har den fået investorerne til at tage mere risiko, lyder det fra stor kapitalforvalter.

Artiklens øverste billede
Den amerikanske storbank Lehman Brothers sendte chokbølger gennem finansverden, da den gik konkurs d. 15. september 2008. Foto: Mark Lennihan

Der er grund til at være bekymret. 10 år efter Lehman Brothers krakkede, står det nemlig værre til på ét punkt end inden finanskrisen. Sådan lyder det fra Raj Shant, der er global aktieporteføljemanager i kapitalforvalteren Newton Investment Management.

Punktet er gæld. Gæld var ét af problemerne i forbindelse med finanskrisen. Men gælden er ikke blevet mindre. Tværtimod.

»Gælden har sprængt alle skalaer. I stedet for at lære af finanskrisen har vi prøvet at kurere os selv ved hjælp af endnu mere gæld,« siger Raj Shant.

Raj Shant er global aktieporteføljemanager i Newton Investment Management. Foto: Newton Investment Management/BNY

Ifølge Mckinsey Global Institute er den globale gæld steget fra 105.000 mia. dollars i 2008 til 169.000 mia. dollars i første halvår 2017. Målt i forhold til den globale økonomi i form af BNP er gælden også steget. I 2008 udgjorde gælden 213 pct. af den globale BNP mod 236 pct. i første halvår 2017.

Det er langtfra tilfældigt, at der i dag er mere gæld i verden end inden finanskrisen, lyder det fra Raj Shant. I stedet for at sluge den bitre pille og leve med konsekvenserne af krisen har centralbankerne banket deres egne og renterne på obligationsmarkedet i nul eller ligefrem ned i negativt territorium. Og når prisen på noget er nul, giver man folk et incitament til at hamstre. I dette tilfælde gæld.

Og ikke nok med det. Centralbankerne har med deres pengepolitik skævvredet markedet, så kapitalen er blevet misallokeret, lyder det fra Raj Shant.

»Når man reducerer renten til nul, underminerer man denne meget essentielle funktion i markedsøkonomien. Når man printer penge og køber aktier, underminerer man den også. Når regningen falder, og den skal betales, vil vi opleve smertefulde konsekvenser som som følge af misallokeringen af ressourcer,« siger Raj Shant.

Hvis det går galt, tror jeg, at beslutningstagerne vil fralægge sig ansvaret

Raj Shant, global aktieporteføljemanager i Newton Investment Management.

På et eller andet tidspunkt skal regningen betales. Men hvornår denne dato falder, står hen i det uvisse.

»Lige nu er Tyrkiet, Venezuela og Argentina i vælten, men der er ingen måde, hvorpå vi kan vide, hvornår vi når dette punkt, og hvad der udløser det. Det kan være et bestemt land eller en bestemt region. Hvis du havde spurgt mig for tre år siden, om vi kunne nå op på den gældsbyrde, vi ser i dag, ville jeg have sagt nej. Hvis du havde spurgt mig tre år før, ville jeg også have sagt nej. Så vi er i helt ukendt farvand,« siger Raj Shant.

Men når regningen en dag skal betales, er det langtfra givet, hvordan tingene kommer til at udspille sig.

»Der er en meget bred vifte af potentielle udfald. Ingen af dem er gode. Nogle er mindre dårlige end andre,« siger Raj Shant.

For at illustrere den mindst smertefulde måde at komme igennem dette punkt i historien skal man tænke på boligmarkedet. Priserne er mange steder i verden presset langt op, når man ser på prisen i forhold til den disponible indkomst.

Hvis priserne ikke stiger eller ligefrem falder en smule, mens de disponible indkomster stiger, vil man på et tidspunkt komme ud på den anden side.

Når regningen falder og den skal betales, vil vi opleve smertefulde konsekvenser som som følge af misallokeringen af ressourcer

Raj Shant, global aktieporteføljemanager i Newton Investment Management.

Hvis det skulle ende med en større krise, vil den formentlig ikke have sit epicenter i banksektoren som under finanskrisen. Bankerne har nemlig polstret sig bedre og forbedret deres balancer. Gælden er i høj grad opstået i virksomheder, som har lånt penge via finansmarkederne.

»Det sker eksempelvis gennem forskellige typer af high yield obligationsfonde. Elendigheden forårsaget af super lave renter og jagten på en rente, der er 1 pct.point højere, har investorerne taget enorme risici. De låner penge til folk, der aldrig - under normale forhold - kunne låne. Tag Argentina som et eksempel. For nylig udstedte Argentina en 100 års obligation. Hvem låner ud for en periode på 100 års? Ved folk, hvor deres penge havner?« lyder det fra Raj Shant.

Uanset hvordan det ender, så er én ting dog sikkert for Raj Shant. Ingen vil påtage sig ansvaret for den næste krise.

»Hvis det går galt, tror jeg, at beslutningstagerne vil fralægge sig ansvaret. Også selv om de i dag er i centrum og nyder spotlyset på dem,« siger Raj Shant.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.