Hvidvasksag koster Danske Bank 320 mio. kr. i renteudgifter
Investorer kræver en højere rente for at finansiere Danske Bank. Det viser en udstedelse, der onsdag blev udskudt.
Hvidvasksagen koster i runde tal Danske Bank 320 mio. kr. i årlige ekstraomkostninger, fordi investorerne kræver en merrente for at finansiere bankens gældsudstedelser.
Det viser en udstedelse på 20 mia. kr., som Danske Bank stort set nåede at gennemføre tirsdag aften, men som endte med at blive udskudt.
Danske Bank skal i år hente op imod 80 mia. kr. på kapitalmarkederne. Halvdelen af det er en særlig type seniorgæld, som det i runde tal er blevet 0,8 pct. dyrere for banken at finansiere, hvis man sammenligner med den rente, som de store nordiske konkurrenter betaler.
»Vi er villige til at betale for at sikre, at investorerne får en god oplevelse. Og vi har besluttet, at den højere renteomkostning ikke rammer vores kunder,« siger Christoffer Møllenbach, som er Group Treasurer i Danske Bank.
Der var onsdag aften stor interesse for Danske Banks gældsudstedelse. Ifølge Finans’ oplysninger var der en samlet efterspørgsel fra investorerne på i alt 88 mia. kr. Men netop som udstedelsen var ved at blive lukket, annoncerede den amerikansk-britiske hvidvaskjæger Bill Browder, at han torsdag ville præsentere nyt om hvidvasksagen. Det fik Danske Bank til at trække i håndbremsen.
»Vi vil være så åbne og transparente som muligt overfor vores investorer. Derfor fandt vi det rigtigt at træde et skridt tilbage og vente med at prissætte gældsudstedelsen, indtil vi og investorerne har hørt, hvad Bill Browder har at sige,« siger Christoffer Møllenbach.
En analytiker er overrasket over den store præmie, som investorer kræver i merrente for at finansiere Danske Banks udstedelser.
»Det er et utroligt højt niveau. Hvis Danske Bank skal udstede resten af denne type obligationer på det niveau, vil det have nogle ret voldsomme implikationer. Både for deres konkurrencedygtighed og for deres profitabilitet. Det kan koste et cut på en tocifret procentdel af deres bundlinje, men det er selvfølgelig heller ikke det, som Danske Bank håber på. Banken håber formentlig, at prisen falder,« siger Mads Thinggaard, aktieanalytiker hos ABG Sundal Collier.