- Opdateret 04/02/2020 kl. 17:28
Skattestyrelsen rejser erstatningskrav mod udenlandske banker i udbyttesag
Skattestyrelsen inddrager yderligere ni banker i erstatningssag om uretmæssig refusion af udbytteskat for 900 mio. kr. til en pensionskasse.
Skattestyrelsen rejser et erstatningskrav for ca. 900 mio. kr. mod ni udenlandske banker i skandalen om uretmæssig refusion af udbytteskat.
Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse tirsdag.
De ni banker har assisteret den canadiske pensionskasse Health Care of Ontario Pension Plan (HOOPP) med at få refunderet udbytteskat i perioden 2011-2014.
Skattestyrelsen har tidligere stævnet pensionskassen i 2018 og Nordea i 2019 for et tilsvarende beløb.
Siden har Kammeradvokaten gennemgået sagen og har anbefalet Skattestyrelsen også at rejse krav over for de øvrige ni banker, der har været involveret i sagen.
»Der er derfor ikke tale om ”nye penge”, det er en vigtig pointe. Vi rejser erstatningskrav mod de ni banker for de samme forhold, som den udenlandske pensionskasse og banken allerede er sagsøgt for – ud fra princippet om solidarisk hæftelse,« siger fagdirektør i Selskab i Skattestyrelsen Kenneth Joensen.
Otte af de ni vil blive stævnet for samlet 880 mio. kr. (de enkelte krav beløber sig fra 14 til 224 mio. kr.), mens den niende, som har fungeret som såkaldt depotbank, bliver stævnet for sagens fulde beløb på 900 mio. kr., oplyser Skattestyrelsen.
»Det er Kammeradvokatens opfattelse, at inddragelsen af de ni banker i sagen øger vores sikkerhed for betaling. Derudover vil inddragelsen af bankerne kunne bidrage til yderligere oplysning af sagen,« siger Kenneth Joensen.
DR har tidligere beskrevet, hvordan HOOPP overtog danske aktier kortvarigt for - i modsætning til de oprindelige ejere - at kunne søge dansk udbytteskat refundereret i henhold til den dansk-canadiske dobbeltbeskatningsoverenskomst.
Pensionskassen fik 900 mio. kr. refunderet i 2011-2014, og ansøgte om yderligere 1,3 mia. kr. i 2016, som Skattestyrelsen nægtede at udbetale.
Skattestyrelsen har påpeget, at sagen ikke er sammenlignelig med den svindel med udbytteskat, der menes at have kostet statskassen mindst 12,7 mia. kr.
I svindelkomplekset mener myndighederne, at der indgår falske dokumenter, hvilket ikke er tilfældet i sagen om den canadiske pensionskasse.
Nordea har tidligere afvist, at banken har gjort noget forkert i HOOPP-sagen.
Blandt de udenlandske banker, der har været sat i forbindelse med sagen, er Deutsche Bank, som tirsdag aften ikke var i stand til at svare på, om den er blevet mødt med et krav. En anden er UBS, der via presseafdelingen afviser at kommentere sagen.