Finans

Statens skraldespandsselskab tabte Ebh-sag - nu bliver dele af sagen anket

Finansiel Stabilitet tabte i slutningen af januar i Ebh-sagen, men nu er dommen anket. Finansiel Stabilitet går efter 100 mio. kr. fra Ebh's tidligere topchef Finn Strier Poulsen.

Artiklens øverste billede
Den kriseramte nordjyske Ebh Bank er kommet nÊrmere en afvikling. Bankens ledelse og det statslige afviklingsselskab for n¯dlidende pengeinstitutter er blevet enige om at foretage en vurdering af Ebh Banks aktiver og passiver. Det kan danne grundlag for overdragelsen af bankens virksomhed til nye ejere. Begge parter forventer, at overdragelsen finder sted i nÊrmeste fremtid. I sidste uge kom det frem, at Ebh Bank ikke kan leve op til lovens krav om en solvens p otte procent, fordi der p grund af dÂrlige udlÂn er behov for yderligere nedskrivninger p op mod en halv milliard kroner. _Ebh Bank har frist til p fredag til at skaffe den manglende kapital.r./ritzau/(Mick Andersson/POLFOTO)

Finansiel Stabilitet vil ikke affinde sig med det nederlag, som statens oprydningsfirma led ved Vestre Landsret i en retssag mod den tidligere ledelse og revision i den krakkede Ebh Bank. Finansiel Stabilitet har nemlig valgt at anke dele af sagen, oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Statens selskab havde anlagt sagen mod bankens tidligere direktion, bestyrelse og eksterne revision. I Vestre Landsret blev de sagsøgte frifundet for stort set alle forhold, men den tidligere adm. direktør Finn Strier Poulsen blev dog dømt til at betale lidt over 2 mio. kr. til statens skraldespandsselskab. Det er netop den del af sagen, der drejer sig om Finn Strier Poulsen, som Finansiel Stabilitet vil have for Højesteret.

»Bestyrelsen i Finansiel Stabilitet har efter samråd med sine eksterne advokater besluttet at anke dele af dommen over for den tidligere adm. direktør Finn Strier Poulsen,« skriver Finansiel Stabilitet i pressemeddelelsen.

Ved højesteret vil Finansiel Stabilitet gå efter at få 100 mio. kr. fra den tidligere bankdirektør. Men Finansiel Stabilitet vil med ankesagen ikke fortsætte med de dele af Ebh-sagen, som omfatter den øvrige direktion, bestyrelse eller den eksterne revision.

Da Finansiel Stabilitet anlagde retssagen i 2010, var erstatningskravet på over 700 mio. kr. Siden har Finansiel Stabilitet sænket kravet.

I 2007 kunne Ebh Bank præsentere et overskud på 300 mio. kr. Men pengene var hurtigt væk, da finanskrisen ramte.

En af bankens storkunder var ejendomsmatadoren Steen Gude, hvis forretningsimperium Stones Invest havde kronede dage i årene op til finanskrisen. Men da han gik konkurs i september 2008, skyldte han rundt regnet 3 mia. kr. Steen Gude er efterfølgende blevet idømt seks års fængsel for skattesvig, skyldnersvig og bedrageri; ligesom han i en rapport om finanskrisens årsager er blevet udpeget som en af de 17 bankkunder, der var udløsende faktor bag bankkrak.

I september 2008 begyndte korthuset at vakle for Ebh Bank. På det tidspunkt havde banken stadig en børsværdi på mere end 5 mia. kr.

Først nedjusterede man resultatet fra mere end 300 mio. kr. til 110-130 mio. kr. - for blot 11 dage senere at meddele, at bankdirektør Finn Strier Poulsen var afskediget, og forventningerne til resultatet nu var 0 kr.

To måneder senere gik banken ned med en underbalance på 3,2 mia. kr. og efterlod især mange lokale aktionærer med store tab.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.