Finans

Vil dæmpe corona-tømmermænd: Danske pensionsselskaber klar med pengeregn over ejendomssektoren

Flere pensionsselskaber har eller vil fremrykke byggeprojekter for at holde gang i byggebranchen.

Artiklens øverste billede
Flere pensionsselskaber melder, at de enten har eller vil fremrykke projekter, som vil være med til at holde hånden under byggebranchen. Foto: Jan Dagø

Danske pensionsselskaber står nu på spring til at holde gang i samfundsøkonomien og byggebranchen her under coronakrisen.

Hele Danmarks pensionskasse ATP melder eksempelvis nu ud, at det er klar til at fremrykke ejendomsinvesteringer for mio. af kr.

»Vi har hvert år renoverings- og vedligeholdelsesarbejder for et beløb i omegnen af 100-150 mio. kroner, og vi kigger også lige nu på, hvad der giver mening at fremrykke – både for kundernes, vores egen og samfundets skyld,« siger Martin Vang Hansen, adm. direktør i ATP Ejendomme.

Samme melding kommer fra PKA.

»Vi kigger på alle muligheder i vores ejendomsportefølje for at fremrykke planlagte vedligeholdelsesarbejder, så vi aktivt kan medvirke til at fylde ordrebøgerne hos entreprenører og servicevirksomheder,« siger Nikolaj Stampe, ejendomschef i PKA.

Dermed hopper flere pensionsselskaber nu om bord på det tog, som landets største pensionsselskab PFA Pension satte i gang i sidste uge, da det meldte ud, at det vil fremrykke allerede planlagte renoverings- og vedligeholdelsesopgaver for resten af 2020 for op mod 100 mio. kr.

»Opgaverne er allerede planlagt til at finde sted i løbet af 2020, men hvis der i den kommende tid opstår en periode med store fald i aktiviteten i byggebranchen, kan vi starte en dialog med vores administrationsselskaber og undersøge, hvor store og hvor mange opgaver vi kan fremrykke,« siger Michael Bruhn, ejendomsdirektør i PFA Ejendomme, som derudover har byggeaktiviteter i 19 ejendomsprojekter for en samlet værdi på 7,8 mia. kr.

Pensiondanmark har en samlet ejendomsportefølje på 23 mia. kr., og pensionskassen oplyser, at den har fremrykket investeringer i form af f.eks. renoverings- og vedligeholdelsesopgaver for mellem 50 og 100 mio. kr.

»Vi har på nogle af vores kontor og hotellejemål besluttet os for at køre renoveringer på nuværende tidspunkt. Nogle af vores lejemål har stilstand lige nu, så derfor udnytter vi tiden til at gennemføre planlagte renoveringer,« siger Marius Møller, der er ejendomsdirektør i Pensiondanmark.

Derudover kører alle de igangværende byggerier, som Pensiondanmark er i gang med, videre.

»Så vi gør alt, hvad vi kan, for al holde beskæftigelsen i gang samtidig med, at vi tager de nødvendige forholdsregler,« siger Marius Møller.

I Sampension har man bl.a. fremrykket større renoveringsarbejder på to store kontorejendomme. Derudover har man bl.a. også givet besked til sine administrationsselskaber om, at byggerelaterede regninger skal betales med det samme for at hjælpe på likviditeten i byggebranchen.

Pensionskassen understreger, at den ikke går på kompromis med afkastet.

»Alt, hvad vi vælger at gøre, vil naturligvis være med fokus på at optimere afkastet til vores kunder, men vi vurderer bestemt, at det vil være i alles interesse, hvis vi og vores kolleger i pensionsbranchen hjælper med at understøtte bygge- og anlægsaktiviteten i den nuværende situation,« lyder det fra Torbjørn Lange, der er chef for ejendomme og infrastruktur i Sampension.

Velliv meddeler, at pensionsselskabet ser på mulighederne for at gå i samme retning som andre pensionsselskaber.

Anderledes ser det ud i Danske Banks pensionsselskab, Danica, hvor der er gang i en masse projekter. Selskabet har derfor ikke kapacitet til at sætte flere skibe i søen.

»Vores store ejendomsinvesteringer – eks. Postbyen, Tuborg Syd, Papirøen, Sluseholmen – kører allerede for fuld skrue og skaber masser af arbejdspladser, så det er ikke rigtigt muligt at fremrykke, fordi det allerede går så stærkt, som det er muligt,« siger André Scharf, adm. direktør i Danica Ejendomme, der dog understreger, at selskabet vil fremrykke investeringer, hvis det alligevel viser sig muligt.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.