Blev kaldt for »Kinas Starbucks«: Nu undersøges kaffekæde for storsvindel
Kaffekæden Luckin Coffee er kommet under lup hos den kinesiske regering, efter en intern undersøgelse har vist, at selskabets forhenværende ledelse fuskede med regnskaberne.
Den kinesiske kaffekæde Luckin Coffee, som for under tre år siden åbnede sine første kaffebarer i Beijing og Shanghai og senere blev børsnoteret i New York, bliver nu undersøgt af de kinesiske myndigheder for svindel.
Det sker efter, at en intern undersøgelse har vist, at der er blevet fusket med regnskaberne af selskabets forhenværende ledelse, skriver Dagens Næringsliv og Wall Street Journal.
Søndag ransagede repræsentanter fra de kinesiske myndigheder Luckin Coffees hovedkontor i Xiamen. Hændelsen er bekræftet af kaffekæden selv, som meddeler, at man »aktivt samarbejder« med myndighederne.
»Kinesiske regulatorer ønsker at gøre et eksempel ud af Luckin, fordi sagen har skadet Kinas omdømme,« siger Nana Li, analytiker hos Asian Corporate Governance Association, til Wall Street Journal.
Tidligere i april kom det frem, at nøglepersoner i Luckin Coffee angiveligt skulle have forfalsket op til flere regnskaber og pyntet med op imod 2 mia. kr. på selskabets omsætning, der officielt landede på ca. 5 mia. kr. i 2019.
Efterfølgende styrtdykkede Luckin Coffees aktie med 80 pct. og handlen blev suspenderet på børsen i New York, da kaffekæden meddelte, at man skulle have undersøgt sine regnskaber for »uregelmæssigheder.«
»Investorerne troede, de købte sig ind i Kinas Starbucks. Nu virker det mere som om, det er Kinas Enron,« skriver Luckin-Coffee-aktionæren Rick Munarriz på investorsitet The Motley Fool.
Enron var et amerikansk energiselskab med base i Houston, som i 2001 begærede konkurs, efter det kom frem, at selskabet havde pyntet på sine regnskaber og foretaget flere lyssky transaktioner med partnerselskaber.
Det fik Enron-aktien til at styrtdykke, og til sidst kollapsede selskabet. Konkursen betragtes fortsat som en af verdenshistoriens største.
Luckin Coffee er, siden kæden blev stiftet, blevet betragtet som en af amerikanske Starbucks’ helt store konkurrenter på det kinesiske marked og havde i slutningen af 2019 omtrent 4.500 butikker i landet.
Kaffekæden blev børsnoteret på New York Stock Exchange i 2019 og rejste 1,5 mia. dollars, hvilket svarer til lidt over 10 mia. kr. Kæden har desuden fået store pengeindsprøjtninger fra kapitalfonde i Kina og Singapore.