• Opdateret 18/06/2020 kl. 10:59
Finans

Huawei vil bruge danske finansapps i jagten på Apple og Google

Den kinesiske mobilgigant har afsat 65 mio. kr. til partnerskaber med udviklere af finansapps. Det er ikke tilfældigt, at Huawei har kastet sin kærlighed på Danmark, lyder det fra Copenhagen Fintech.

Artiklens øverste billede
Siri Børsum skal tage kampen op med giganterne Apple og Google på markedet for app-stores. Foto: Huawei

Danske banker og fintechselskaber bliver et vigtigt brohoved, når den kinesiske mobilgigant Huawei i den kommende tid tager kampen op med Apple og Google på app-markedet.

Huaweis ambition er at blive en ligeværdig konkurrent til App Store fra Apple og Google Play fra Google med sin egen app-platform, App Gallery. Den finansielle sektor er afgørende i de bestræbelser.

»Den type apps er blandt de vigtigste for kunderne. Finans er en vital og vigtig service at have på sin telefon,« siger Siri Børsum.

Hun var i 12 år ansat i Google - blandt andet som chef for den digitale transformation i hendes hjemland, Norge.

Tidligere i år blev hun chef for Huaweis globale indsats inden for finansdigitalisering. I det job skal hun ruske op i app-markedet, som er domineret af Apple og Google.

»Der er i dag to globale økosystemer, men alle ved, at konkurrence er godt for kunderne. Ved at bringe et tredje økosystem på banen øger vi konkurrencen. Det vil være med til at skubbe Apple, Google og os selv til at levere bedre services og produkter. Og det giver kunderne bedre valgmuligheder,« siger Siri Børsum.

Indtil nu har Huawei fokuseret på at få alt det bagvedliggende på plads: Sikkerhed, driftsstabilitet og den slags. Det arbejder 3.000 ingeniører stadig med i Kina.

Men det næste skridt er taget. De første danske finans-apps, den danske Dankort-app og Saxo Bank, er kommet på app-platformen, ligesom flere nordiske finans-apps er på.

»Vi er lige begyndt på denne rejse og er i dialog med alle de store spillere: Mobilepay, Danske Bank, Nordea, Lunar og så videre. Det tager tid, og Covid-19 hjælper os ikke, fordi det har fået bankerne til at fokusere ressourcerne på kundernes udfordringer inden for helt andre områder,« siger Siri Børsum.

Ved at bringe et tredje økosystem på banen øger vi konkurrencen.

Siri Børsum, Huawei

Udover at udbygge Huaweis forretning har Siri Børsum en ambition om at hjælpe de bedste og mest kundevenlige danske og nordiske finans-apps ud i den store verden til resten af Huaweis globale publikum.

Blandt andet for at understøtte den udvikling har Huawei afsat 65 mio. kr., som mobilproducenten vil bruge på finansindustrien i år.

»Vi vil understøtte og samarbejde med fintechselskaber og finansvirksomheder. Vores fokus er partnerskaber. Det vil for mig være en drøm, der går i opfyldelse, hvis vi kan gøre skandinaviske apps globale og skabe nogle succeshistorier,« siger Siri Børsum.

Hun nævner Via Bill som en af de danske apps, der har et internationalt potentiale. Det er en betalingsløsning for små og mellemstore virksomheder.

»Men vi kan hjælpe en hvilken som helst dansk fintechvirksomhed, der har en god brugeroplevelse, uden for Danmark. Det er det spændende ved det her marked - at åbne det op,« siger hun.

Vipps og Revolut er nogle af Siri Børsums foretrukne finans-apps. Foto: Privat

Et af de steder i Danmark, hvor det summer af nye startups inden for finansielle apps, er Copenhagen Fintech, som også har været i kontakt med Huawei i forbindelse med selskabets nye offensiv.

Den øverste chef for organisationen er glad for, at den kinesiske mobilgigant har kastet sin kærlighed på Danmark og Norden.

»Vi har en designtradition her i Norden, som går igen, når vi laver digitale løsninger, og essensen af den tradition er, at brugeren er i centrum. Vores løsninger er derfor brugervenlige, og det kan udenlandske spillere godt lide,« siger Thomas Krogh Jensen, adm. direktør i Copenhagen Fintech.

Vi har et eftertragtet højt vidensniveau som følge af vores universiteter, og det gør, at vi teknologisk er ret langt fremme i skoene.

Thomas Krogh Jensen, adm. direktør i Copenhagen Fintech

Når du kombinerer brugervenligheden med Danmarks fokus på bæredygtighed og etik, har du en attraktiv opskrift, som får udenlandske investeringer i danske og nordiske fintech startups til at eksplodere.

»Vi har også et eftertragtet højt vidensniveau som følge af vores universiteter, og det gør, at vi teknologisk er ret langt fremme i skoene. Det har medført, at investeringerne i danske startups, hvor en stor del af pengene kommer fra udlandet, var rekordhøj i 2019,« siger Thomas Krogh Jensen.

Huawei har musklerne til at understøtte de store ambitioner.

»Vores mobiltelefoner har i Danmark en markedsandel på 13 pct. Cirka en million danskere har aktivt valgt vores telefoner, fordi de synes, at de er de bedste. Så jeg tror, at alle de vigtigste banker vil være med på vores platform inden udgangen af 2021, og at der til den tid er tre fuldt udbyggede øko-systemer,« siger Siri Børsum.

Hun frygter ikke, at det vil give problemer, at Huawei er i åben konflikt med USA og flere vestlige lande, som frygter, at selskabet udveksler følsomme oplysninger med det kinesiske styre.

»Indtil nu har vi haft meget få af den slags diskussioner med potentielle partnere. Det tror jeg skyldes, at vi taler om services til telefoner, som forbrugerne allerede har valgt,« siger hun.

Hun har selv ændret adfærd de seneste år og bruger i stigende grad finans-apps i sin privatøkonomi. Norske Vipps er hendes favorit, som hun bruger, når hun skal overføre penge og betale regninger.

Med kollegaer spredt rundt i verden har hun også brugt Revolut meget. Den app gør det nemt at overføre penge på tværs af landegrænser, og Siri Børsum forventer, at den snart indlemmes i Huaweis App Gallery.

Den næste finans-app, som hun vil tage i brug, er Curve. Den gør det muligt at samle forskellige konti fra forskellige banker og forankre dem i et betalingskort. Som kunde i fire nordiske banker vil det gøre Huawei-chefens dagligdag nemmere, forventer hun.

Netop det er, hvad det hele i bund og grund handler om.

»Vi er langt fremme i Norden, men vi har stadig et stykke vej at gå i forhold til at bidrage til at gøre folks dagligdag nemmere. Det er, hvad der fascinerer mig. At forbedre brugeroplevelsen,« siger Siri Børsum.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.