Finans

Investeringsdirektører misser historisk aktieoptur: »Man ærgrer sig over, man ikke fik det hele med«

De professionelle investorer har i de seneste to måneder haft rekordbeholdinger i kontanter, og dermed er de og deres kunder gået glip af store aktiekursstigninger. PFA ærgrer sig, men holder sig stadig lidt på sidelinjen i de næste måneder.

Mange professionelle investorer og pensionsselskaber blev taget på sengen af markederne i årets første måneder, og dermed har de misset en del af de seneste måneders voldsomme aktieoptur.

Dermed er danske opsparere gået glip af potentielle afkast, da markederne drønede til vejrs i april og maj.

Kasper Lorenzen, investeringsdirektør i PFA Pension. Foto: JP

»Vi kom ikke helt med ind i opturen, da det pludselig gik stærkt, og det er en missed opportunity. Man skal være vaks, når de store bevægelser kommer, og den store bølge fangede vi ikke helt godt nok, og det er jeg da ærgerlig over,« siger Kasper Lorenzen, koncerninvesteringsdirektør i pensionsselskabet PFA Pension.

Han understreger, at det er på marginalen, at man ikke helt nåede med på aktieopturen, og at den langsigtede strategi fastholdes.

Nye tal viser, at de institutionelle investorer generelt har stået på sidelinjen og holdt store kontantbeholdninger ude af markedet, mens aktierne steg 35-40 pct. både i USA og Europa.

Den store bølge fangede vi ikke helt godt nok, og det er jeg da ærgerlig over.

Kasper Lorenzen, koncerninvesteringsdirektør i PFA

Ifølge Bank of Americas fund manager survey, der dækker over en bred kam af globale, institutionelle investorer, lå de professionelle investorer inde med rekordhøje kontantbeholdinger under aktieopturen. I april og maj havde de kontantinvesteringer for omkring 6 pct. af porteføljen, hvilket ikke er set siden finanskrisen, viser undersøgelsen. Først i juni har de nedbragt kontantinvesteringerne igen.

»Det er et udtryk for, at der er utrolig mange penge på sidelinjen, som venter på at komme ind i markedet,« lyder det fra Nikolaj Holdt Mikkelsen, uafhængig investeringsrådgiver.

Han forklarer samtidig, at pensionsselskaberne investerer langsigtet, og derfor lægger man ikke sin strategi om hele tiden, efter hvordan markedet ændrer sig. Porteføljerne skal som udgangspunkt kunne modstå nedture. Men man skal passe på med at stå for meget udenfor, påpeger han.

Fra den 19. februar og ind i den tredje uge af marts tog aktierne nogle af de hurtigste dyk nogensinde og faldt mange steder med 30 pct. Ingen havde forudset den hurtigt eskalerende coronakrise. Og lige så få havde forudset den hurtige aktiestigning igen.

Fra marts gik det den anden vej igen, og flere indeks – bl.a. det danske C25-indeks - er nu på samme niveau eller højere end før coronakrisens udbrud.

PFA Pension erkender, at man undervurderede situationen, men mener, at det er svært at forudse så ekstraordinære begivenheder.

»Vi stod over for et meget stort eksperiment med nedlukning af samfundene, og vi vurderede, at det var for usikkert, og derfor tog vi noget risiko af. Vi undervurderede på den korte bane den bazooka af stimuli fra både centralbanker og regeringer. Det er ikke sådan, at vi ikke har haft risiko, men man ærgrer sig over, at man ikke fik det hele med,« siger Kasper Lorenzen.

Han er dog stadig usikker på, hvornår det er rigtigt at forsøge at fange bølgen igen, og han vil stadig være lidt tilbageholden, da der fortsat er stor usikkerhed.

»Der er jo en tendens til, at det godt kan blive sommertynde markeder, så jeg har det egentlig fint med at gå ind i sommeren og mangle en lille smule risiko,« siger han.

Vi har stadig negativt afkast for året, men jeg synes, at vi har forsøgt at få mere risiko ind i bøgerne

Ralf Magnussen, investeringsdirektør i AP Pension

Hos det kundeejede pensionsselskab AP Pension har man også haft svært ved at forudse opturen, men siden marts har man forsøgt at komme ind i markedet ved at købe kreditobligationer.

»Styrken og omfanget af coronakrisen kom som en overraskelse. Vi fik reduceret aktier en lille smule på vej ind i nedturen, men man kunne måske ønske, at vi havde gjort mere. Vi har stadig negativt afkast for året, men jeg synes, at vi har forsøgt at få mere risiko ind i bøgerne,« siger investeringsdirektør Ralf Magnussen.

Han mener, at selvom der sker en genopblussen af pandemien, er vi bedre forberedte denne gang, og så længe, der ikke sker en massiv nedlukning igen, så kan vi godt forvente fortsatte aktiestigninger, selvom usikkerheden langtfra er ovre.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.