Finans

Interessen for ESG-investeringer stiger markant oven på coronakrisen

1. kvartal bød på en rekordindstrømning i globale fonde med fokus på bæredygtighed, og formueforvaltere oplever under coronakrisen stor stigning i interessen for investering i selskaber med fokus på ESG.

Artiklens øverste billede
Coronakrisen har fået investorer til at satse mere på fonde, der investerer i selskaber med klare mål for miljø, sociale forhold og god ledelse. Foto: Magnus Holm/Polfoto

Lysten til at investere i selskaber, der behandler deres ansatte godt, tænker på klimaet, ikke snyder på vægtskålen og i det hele taget har en profil, der øser af samfundssind, er steget markant under coronakrisen.

Ifølge en undersøgelse fra Deutsche Bank er interessen for bæredygtige ESG-fonde, der sætter kriterier for miljø, sociale forhold og ledelse, steget kraftigt de seneste måneder, og der er kommet fokus på andre ting end blot klima.

»I begyndelsen af 2020 var det hotteste ESG-emne klimaforandringer. Siden udbruddet af coronavirus er det i stedet blevet spørgsmål om “medarbejdervelstand“ (steget med 48 pct.) og “god regnskabspraksis“ (steget med 38 pct.),« fremgår det af rapporten.

En nylig undersøgelse lavet af Savanta for Financial Times viser, at 9 af 10 formueforvaltere oplever, at coronakrisen har øget investorinteressen for ESG-investeringer.

»Coronakrisen ser ud til at skubbe yderligere til den i forvejen stigende interesse for bæredygtige investeringer,« lyder det fra Jakob Vejlø, chefstrateg i Bankinvest.

Vi har nu så meget data, at vi kan se, at grønne investeringer og afkast godt kan gå hånd i hånd.

Kasper Lorenzen, koncerninvesteringsdirektør, PFA

Også UBS har noteret en øget interesse.

»Vi forventer et øget investorfokus på ESG efter corona med særlig efterspørgsel på virksomheders gennemsigtighed og ansvarlighed,« skriver storbanken i et notat.

ESG-investeringer sætter kriterier for selskabers engagement inden for miljø, sociale forhold og ledelse. Klimadagsordenen har i en længere periode styrket fokus på E’et i ESG (environment), men nu vokser presset på selskabernes S og G – socialt ansvar (social) og ledelse (government).

»Coronakrisen har demonstreret, at der er selskaber, der er gået ekstra langt for at støtte samfundet enten lokalt eller i bredere forstand, ligesom der er selskaber, som har snydt og bedraget med de offentlige støttemidler. Det at opfatte sig som en stakeholder i et samfund og ikke blot som en profitmaksimerende enhed – for enhver pris – stiger i rigtig mange virksomheders bevidsthed og er værdier, som investorerne i stigende grad er parate til at belønne,« siger Jakob Vejlø.

Investorerne har da også puttet penge i de bæredygtige fonde.

Således er der strømmet 300 mia. kr. ind i globale ESG-fonde i 1. kvartal i år, mens der samtidig er trukket 2.500 mia. kr. ud af investeringsfonde generelt. Det viser en opgørelse fra Morningstar.

Coronakrisen ser ud til at skubbe yderligere til den i forvejen stigende interesse for bæredygtige investeringer.

Jakob Vejlø, chefstrateg, Bankinvest

Også hos PFA oplever man stigende interesse for bæredygtighed, hvorfor man i juni introducerede et nyt klimaprodukt, Klima Plus.

»Vi har gennem længere tid haft kunder, der efterspørger det. Derfor har vi valgt at lancere et nyt produkt,« siger koncerninvesteringsdirektør Kasper Lorenzen.

Interessen skyldes ikke kun, at investorerne er blevet mere moralske under krisen, men også at ESG-investeringerne har vist, at de kan levere gode afkast selv under en krise, mener PFA.

»Vi har nu så meget data, at vi kan se, at grønne investeringer og afkast godt kan gå hånd i hånd. Hvis vi ser 10 år tilbage, er det ret klart, at de selskaber, der har taget ESG seriøst og satset stærkt på det, også har klaret sig godt. Det fokus vil kun blive forstærket fremover,« siger Kasper Lorenzen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.