Finans

Sydbank kæmpede med to banker om milliardopkøb af Alm. Brand Bank

Jyske Bank var længe med i kapløbet om at opkøbe Alm. Brand Bank, mens landbobanken hurtigt trak sig.

Artiklens øverste billede
Ordførende direktør Anders Dam fra Jyske Bank forsøgte ifølge Finans' oplysninger at opkøbe Alm. Brand Bank. Foto: Ole Lind

Sydbank var i konkurrence med to andre banker om at overtage Alm. Brand Bank.

Finans erfarer fra flere kilder, at Jyske Bank og Ringkjøbing Landbobank også var interesseret i at overtage banken, som Sydbank torsdag annoncerede opkøbet af.

Ringkjøbing Landbobank sprang ifølge Finans' oplysninger fra relativt tidligt i forløbet, fordi banken ikke havde samme fordele ved overtagelsen som specielt Sydbank.

Landbobanken har ikke samme overlap af filialer og kunne derfor ikke høste de samme besparelser på opkøbet.

Alm. Brand Bank har 13 filialer, og i 12 af byerne er Sydbank også repræsenteret. Derfor kan der lukkes mange filialer og spares store summer ved at sammenlægge de to banker.

Det manglende filialoverlap betød, at Ringkjøbing Landbobank ikke tilnærmelsesvist kunne forsvare at betale det samme som Sydbank. Det indså man hurtigt i Ringkøbing og trak derfor følehornene til sig.

Til gengæld kæmpede Jyske Bank ifølge Finans' oplysninger længe mod Sydbank for at vinde opkøbsdysten, men måtte til sidst strække våben.

Jyske Bank er ikke som Alm. Brand Bank og Sydbank med i Totalkredit-samarbejdet. Med Jyske Bank som køber ville der derfor være udsigt til, at de årlige millionprovisioner fra Totalkredit til Alm. Brand Bank ville ophøre.

Sydbank, Jyske Bank og Ringkjøbing Landbobank er på samme datacentral som Alm. Brand Bank, Bankdata. I praksis er det en stor fordel, fordi det både er dyrt og kompliceret at flytte en bank fra en datacentral til en anden.

De tre banker er samtidig de klart største på Bankdata, og derfor er det ifølge flere iagttagere naturligt, at de har kæmpet om at købe sig til ny forretning.

Nordnets investeringsøkonom, Per Hansen, lægger ikke skjul på, at Sydbanks opkøb i særlig grad presser Jyske Bank.

»Jyske Bank har været nævnt som en mulig køber af Alm. Brand Bank. Jyske Bank er presset på indtjeningen og prisfastsættelsen af dens aktier afspejler det. Jyske Bank har gjort for lidt (ingenting) for sine ejere, som i stigende grad naturligvis må være skuffede over udviklingen. Presset på Anders Dam er i det mindste ikke aftagende efter denne handel,« konstaterer Per Hansen.

Hverken Ringkjøbing Landbobank eller Jyske Bank har nogen kommentar til deres rolle i sagen.

»Jeg ønsker begge parter tillykke, og glæder mig over at Alm. Brand Bank forbliver på Bankdata,« er ordførende direktør Anders Dam fra Jyske Banks eneste kommentar.

I Sydbank vurderer topchefen, at banken ikke var ene om at forsøge at købe konkurrenten.

»Det er mit indtryk, at der har været flere bejlere til Alm. Brand Bank. Det er min klare opfattelse,« siger Karen Frøsig.

Sydbank betaler 1,8 mia. kr., hvilket svarer til 95 pct. af den bogførte egenkapital i Alm. Brand Bank.

Ifølge Finans' oplysninger gik Alm. Brand i første omgang til Nykredit for at høre, om realkreditgiganten var interesseret i at købe. Men herfra var svaret et klart nej, erfarer Finans fra flere kilder.

Nykredit ønskede ikke at skabe uro om Totalkredit-samarbejdet ved at købe en bank og dermed i højere grad blive en konkurrent til de banker, man samarbejder med om formidling af realkreditlån.

For Nykredit var det blot vigtigt, at Alm. Brand Bank forblev i familien af banker, der formidler lån fra Totalkredit. Et ønske, der med Sydbank som køber er gået i opfyldelse.

Alle banker er presset af det lave renteniveau og af stigende omkostninger. De har heller ikke umiddelbart udsigt til ligesom de seneste år at tjene store millionbeløb på boligejeres konvertering af realkreditlån. Endelig kæmper bankerne med at få deres udlån til at vokse, idet lånelysten ikke er stor.

De seneste år har de nydt godt af, at der stort set ikke har været kredittab, men spørgsmålet er, om det vil fortsætte efter en periode, hvor coronapandemien har lagt pres på mange virksomheder.

For bankerne er opkøb af ny forretning en måde at tackle de mange udfordringer på. En anden er omkostningsbesparelser. Senest har Jyske Bank annonceret lukningen af ca. 20 filialer, mens Handelsbanken vil lukke 12.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.