Finans

Nykredit kom med et 2020-overskud som ventet - regner med lavere overskud i 2021

Nykredit koncernen leverer et overskud før skat på næsten 6,8 mia. kr, hvilket passer med den den seneste opjustering.

Artiklens øverste billede
Nykredit og realkrediinstituttets topchef Michael Rasmussen har fremlagt regnskab for 2020. Foto: Lars Krabbe.

Nykredit Group, der består både af realkreditinstitut og bank, lever op til sine seneste udmeldte forventninger.

Så sent som den 20. januar opjusterede koncernen sine forventninger til et overskud før skat på omkring 6,8 mia. kr., og det holdt stik med et endeligt resultat på 6,78 mia. kr.

Det forretningsmæssige resultat landede på 6,5 mia. kr., hvilket også var som forventet i forhold til meddelelsen fra sidste måned.

»Det samlede årsresultat er meget tilfredsstillende. Vi sluttede 2020 med et overskud, der overstiger vores forventninger fra før udbruddet af coronakrisen. Jeg vil gerne takke alle mine Nykredit-kolleger for at yde mere end kunne forventes i dette meget udfordrende år,« siger koncernchef Michael Rasmussen i en kommentar til regnskabet.

I år venter Nykredit et lavere resultat med et forretningsoverskud på 6 mia. kr. og et overskud før skat på 6,5 mia. kr.

Når Nykredit går en kende ned i sine forventninger til 2021, så skyldes det hovedsageligt, at koncernen forventer faldende indtægter fra realkreditdelen.

Samtidig vil omkostningerne stige, fordi der blandt andet skal investeres i digitalisering.

Til gengæld ventes færre tab på udlån, så nedskrivningerne på udlån vil nå et mere normalt niveau i forhold til 2020, hvor coronakrisen påvirkede nedskrivningerne.

»De væsentligste usikkerhedsfaktorer tilknyttet forventningerne til 2021 relaterer sig til covid-19 og den påvirkning, som det har på beholdningsindtjeningen bl.a. som følge af Nykredits beholdning af bankaktier, de forretningsmæssigt udgåede derivattyper samt nedskrivninger på udlån,« skriver Michael Rasmussen i årsrapporten.

Nykredit forventer, at udbetale et udbytte på 2,2 mia. kr. og det svarer til 40 pct. af årets overskud.

»Beslutningen bygger på en samlet vurdering af Nykredits situation samt dialog med Finanstilsynet. I den samlede vurdering af Nykredits situation lægger ledelsen særlig vægt på, at de opjusterede forventninger til resultat før skat overgår de oprindelige forventninger. Ledelsen lægger ligeledes vægt på, at Nykredit selv efter en udbyttebetaling på 40 pct. af resultatet efter skat er stærkt kapitaliseret med en egentlig kernekapitalprocent på 20,2 pct., og at Nykredit i 2020 har foretaget nedskrivninger for 2,3 mia. kr., hvoraf 2,1 mia. kr. er afsat til fremtidige tab som følge af covid-19-krisen,« skriver bestyrelsen i sin begrundelse for udbyttet.

Nykredit justerede sine forventninger til resultatet for sidste år fire gange i løbet af 2020 og 2021. Alligevel endte det stort set, som man havde forudsagt i sin årsrapport for 2019.

»Forretningsresultat og resultat før skat har i 2020 været bedre end oprindeligt forventet som en konsekvens af høj vækst i udlån. Resultatet er negativt påvirket af covid-19-pandemiens effekt på handels-, beholdnings- og øvrige indtægter. Beholdningsindtjeningen i 1. kvartal oplevede store tab, der dog blev næsten genvundet i de efterfølgende kvartaler, men indfriede ikke vores forventninger. Derudover er nedskrivninger på udlån væsentligt øget grundet covid-19,« skriver Nykredit.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.