Finans

Nu kommer vendepunktet: Bankerne har endelig udsigt til fremgang i kerneforretningen

Bankerne stoppede blødningen i 2020, og for i år er forventningen stigende nettorenteindtægter. Det skyldes ikke mindst, at privatkunder i stadig større stil betaler negative renter.

Artiklens øverste billede
For første gang i årevis er der udsigt til stigende nettorenteindtægter i bankerne i 2021. Illustration: Anders Vester Thykier

For de danske banker var 2020 et skelsættende år pga. coronakrisen, som betød en firedobling af nedskrivningerne.

Det viser en analyse af de 10 største danske bankers regnskaber, som Finans har foretaget.

2021 forventes dog at blive et vendepunkt, lyder det fra flere bankeksperter og aktieanalytikere, som Finans har talt med.

Det er især den gradvise indførsel af negative renter til privatkunder, der vil bidrage positivt til udviklingen i nettorenteindtægterne.

Det er virkelig et vendepunkt.

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet

I 2020 lykkedes det de største banker at sætte en stopper for den årelange nedgang, og i år forventes stigende nettorenteindtægter.

»Bankerne bevæger sig i en retning nu, hvor der er en forhåbning om, at presset på nettorenteindtægterne ophører, og måske endda for første gang i mange år vil stige lidt i 2021 i sektoren som helhed,« siger Thomas Eskildsen, aktieanalytiker i Handelsbanken.

Det er en vurdering, som bakkes op af Nordnets aktieekspert.

»Jeg tror, at vi kommer til at se stigende nettorenteindtægter i 2021, hvilket er noget, som bankerne har ventet på i årevis. Det er virkelig et vendepunkt,« siger Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

Det skyldes den lavere grænse for, hvornår private skal betale negative renter. Per Hansen forventer, at den grænse fortsat vil falde, mens renten generelt vil stige.

Samtidig vurderer han, at flere banker i år vil indføre en såkaldt rentemarginal, som betyder, at kunderne skal betale lidt mere end den rente, som bestemmes af Nationalbanken, og som i øjeblikket ligger på minus 0,65 pct.

Jeg vil først være tilfreds, når vi igen tjener penge på renterne.

Karen Frøsig, adm. direktør i Sydbank

Derudover vil udfasningen af hjælpepakkerne, der blev indført med nedlukningen af Danmark, ifølge Handelsbanken medføre øget udlån til erhverv og dermed stigende renteindtægter.

Nordea og Handelsbanken har mange kunder i Danmark, men oplyser ikke selvstændige regnskabstal for Danmark. Hvis man ser bort fra de to faldt netto rente- og gebyrindtægterne med 0,4 pct. til 59,3 mia. kr. i landets 10 største banker i 2020.

Medregnes Nordea og Handelsbanken, var der tale om en fremgang på 0,4 pct.

Sydbanks nettorenteindtægter faldt fortsat i 2020, men bankens topchef ser frem til, at det vender i år.

»Jeg vil dog ikke kalde det for et vendepunkt, for vi er jo kun kommet til et nulpunkt i sektoren. Jeg vil først være tilfreds, når vi igen tjener penge på renterne. Men jeg føler, at vi efter at have bakset og bøvlet med at forklare de negative renter over for vores kunder nu endelig har formået at få dem til at forstå, at de er nødt til at betale dem,« siger Karen Frøsig, adm. direktør i Sydbank, som offentliggjorde årsregnskab tirsdag.

Det ser mere positivt ud for bankinvestorer, end det har gjort i flere år.

Thomas Eskildsen, aktieanalytiker i Handelsbanken

Hun er dog optimistisk på Sydbanks vegne, når først corona-vaccinerne er rullet ud til alle danskere.

»Vi har mange erhvervskunder, og jeg tror, at de vil gå i gang med at investere i fremtiden igen, og det vil gavne såvel dansk økonomi som vores forretning,« siger Karen Frøsig.

Forventningen om en bedre toplinje, et fortsat fokus på at effektivisere og nedbringe omkostningerne i kombination med et forventet fald i nedskrivningerne betyder, at Handelsbanken generelt har positive forventninger til bankerne i 2021.

»Bankerne har ikke performet lige så godt som den øvrige del af aktiemarkedet under pandemien, men der er potentiale til, at bankerne kan få et godt aktieår i 2021 og bedre end aktiemarkedet generelt. Det ser mere positivt ud for bankinvestorer, end det har gjort i flere år,« siger Thomas Eskildsen.

Formuepleje er enig i, at det lysner for bankerne og deres aktionærer.

»Det går i den rigtige retning for bankerne. De er blevet tvunget til ikke at udlodde kapital. Det vil blive lempeliggjort i løbet af i år, og det, tror jeg, vil give et positivt fokus på bankerne. Derudover vil vi se lavere nedskrivninger og måske ligefrem tilbageførsler af nogle af de nedskrivninger, som blev foretaget på grund af forventede coronatab. Det vil også understøtte bankerne,« siger Otto Friedrichsen, aktiechef i Formuepleje.

Han peger på, at de amerikanske banker allerede er begyndt at tilbageføre en del af corona-nedskrivningerne.

Nordnet vurderer, at corona-året 2020 blev en øjenåbner for mange bankdirektører.

»Nød lærer nøgen kvinde at spinde, og 2020 har overbevist mange bankdirektører om, at man sagtens kan drive en bank uden at have fysiske filialer rundt om i hele landet, hvorfor de har intensiveret arbejdet med at effektivisere og digitalisere. Jeg arbejder selv i en bank, som er helt filialløs, og alligevel rundede vi i sidste uge kunde nr. 250.000,« siger Per Hansen.

Omkostningerne er den parameter, som bankerne igennem en længere årrække konstant har optimeret på ved at effektivisere.

Otto Friedrichsen, aktiechef i Formuepleje

I 2020 steg omkostningerne i de 10 største danske banker med 1,4 mia. kr. eller 3,2 pct. Ifølge Formuepleje vil den post falde i år.

»Omkostningerne er den parameter, som bankerne igennem en længere årrække konstant har optimeret på ved at effektivisere. For det er den ene parameter, de selv kan kontrollere. Der er ingen tvivl om, at det vil fortsætte i 2021,« siger Otto Friedrichsen.

Nedskrivninger har været det helt store tema i bankerne i 2020. Direktionerne har foretaget store ledelsesmæssige skøn for tabene som følge af pandemien. Det har mere end firedoblet nedskrivningerne i de 10 største danske banker til 9,4 mia. kr.

Medregnes Nordea og Handelsbanken, er nedskrivningerne steget med 9,9 mia. kr. til 16,4 mia. kr.

Handelsbankens bankanalytiker hæfter sig ved, at nedskrivningerne efter en opblussen i første halvdel af året endte på et lavt niveau i 4. kvartal af 2020.

»Det stemmer fint overens med udviklingen i dansk økonomi, hvor antallet af konkurser er forblevet på et relativt lavt niveau. Der er udsigt til en stigning i konkurser og tab i 2021 som følge af pandemien, men jeg forventer et fald i bankernes nedskrivninger i 2021, da de allerede i høj grad har hensat hertil,« siger Thomas Eskildsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.