Finans

Nye EU-regler koster op mod 10 mia. kr.: Danske pensionister bliver fattigere

Velliv har som det eneste danske pensionsselskab implementeret solvensregler fuldt ud og bekræfter nye beregninger, der viser, at det er dyrt.

Artiklens øverste billede
Kent Damsgaard, adm. direktør i Forsikring & Pension, advarer nu om, at nye EU-regler vil koste danske pensionister opsparing. Foto: PR/Forsikring & Pension

Nye regler vil kræve mellem 8 og 10 mia. kr. ekstra på bundlinjen i de danske pensionsselskaber. Det kommer til at gå ud over den grønne omstilling og danskernes pensionsopsparing, fordi pengene bliver gearet, når de bliver investeret, så det faktisk svarer til, at pensionsselskabernes investeringsråderum mindskes med 25-35 mia. kr.

Sådan lyder advarslen fra Forsikring & Pension, der vil have EU-Kommissionen til at kigge på det seneste bud på en opstramning af solvensreglerne, som kommer fra den del af de europæiske finanstilsyn, som overvåger forsikrings- og pensionsselskaberne, kaldet Eiopa.

»Der er ikke lavet økonomiske beregninger af de seneste stramninger fra Eiopa, og det kan give politikerne i EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet et indtryk af, at konsekvenserne er neutrale, men vores beregninger viser, at det går ud over afkastet til kunderne og spænder ben i forhold til vores bidrag til den grønne omstilling,« siger Kent Damsgaard, adm. direktør i Forsikring & Pension.

Der sidder altså et tilsynskontor, som trækker i den anden retning. Det er ikke hensigtsmæssigt.

Kent Damsgaard, adm. direktør i Forsikring & Pension

Han peger på, at der er rigtig mange gode elementer i Solvens II-reglerne, som skal færdigimplementeres ved udgangen af 2022, men at alle interessenter taber på den seneste, generelle opstramning fra den europæiske tilsynsmyndighed.

»EU arbejder jo for at skabe et mere attraktivt investeringsmiljø i Europa, men der sidder altså et tilsynskontor, som trækker i den anden retning. Det er ikke hensigtsmæssigt,« siger Kent Damsgaard.

En pensionsekspert er enig med Forsikring & Pension i, at Solvens II-reglerne kommer til at koste pensionsselskaberne penge.

»Det er meget forskelligt fra selskab til selskab, hvad det kommer til at betyde, men for branchen som helhed vil det uden tvivl koste noget,« siger Søren Andersen, aktuar og indehaver af pensionsrådgivningsselskabet FPension.

Det er endnu et søm i ligkisten til det garanterede produkt.

Søren Andersen, aktuar

Han peger på, at reglerne især vedrører den del af danskernes pensionsopsparing, som befinder sig i det garanterede miljø.

»Det er endnu et søm i ligkisten til det garanterede produkt, fordi det ganske enkelt bliver ringere som følge af reglerne. For det første fordi selskaberne skal holde på mere solvenskapital, og for det andet fordi det bliver sværere at skaffe kunderne et afkast, som er højere end det, som de har garanteret,« siger Søren Andersen. 

Herhjemme har Velliv som det foreløbig eneste pensionsselskab implementeret de fulde Solvens II-regler, og selskabet bekræfter, at det belaster pengepungen.

»Det koster mange ressourcer at implementere Solvens II. Vi taler millioner af kroner. Og resultatet lønner sig ikke i en højere solvensgrad. Snarere tværtimod. Under det gamle regime ville vi eksempelvis have en væsentlig højere solvensgrad end tilfældet er under Solvens II,« siger Gitte Aggerholm, finansdirektør i Velliv.

Hun glæder sig til, at de andre danske pensionsselskaber kommer med på Solvens II-vognen, så der i højere grad er ens vilkår - i sektoren kaldet level playing field

Hun peger samtidig på, at der er fordele ved at have det fulde Solvens II-regelsæt implementeret.

»Det bidrager til, at vi træffer endnu bedre beslutninger til glæde for kunderne. Det så vi i foråret 2020, da såvel aktiemarkedet som renteniveauet faldt rekordhurtigt. Her gav vores Solvens II-model et præcist billede af situationen, hvilket er afgørende for at træffe de rette beslutninger,« siger Gitte Aggerholm.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.