• Opdateret 24/03/2021 kl. 09:20
Finans

Arbejdernes Landsbank køber Vestjysk Bank

Arbejdernes Landsbank opkøber aktiemajoriteten i Vestjysk Bank fra AP Pension og Nykredit. De øvrige aktionærer modtager snart et opkøbstilbud på deres aktier.

Artiklens øverste billede
Arbejdernes Landsbank har i lang tid været storaktionær i Vestjysk Bank. Foto: Justin Hummerston.

Topchef Gert Jonassen fra Arbejdernes Landsbank har opkøbt aktiemajoriteten i konkurrenten Vestjysk Bank.

Vestjysk Bank fortsætter som datterselskab som en selvstændig bank med eget logo. Arbejdernes Landsbank er ifølge Finanstilsynet landets 6. største bank, mens Vestjysk Bank er nr. 13.

Arbejdernes Landsbank var sammen med AP Pension og Nykredit en del af et konsortium, som i 2017 var med til at rekonstruere Vestjysk Bank.

Nu køber arbejderbanken AP Pension og Nykredits aktier i Vestjysk Bank og opnår dermed en ejerandel på ca. 61 pct.

Da vi i 2017 gik ind og hjalp Vestjysk Bank, lå det ikke i kortene, at vi en dag skulle eje en meget stor andel af banken.

Gert Jonassen, ordførende direktør i Arbejdernes Landsbank

Arbejdernes Landsbank vil »hurtigst muligt« give de resterende aktionærer i Vestjysk Bank et tilbud om at købe deres aktier til samme pris, som arbejderbanken har betalt for AP Pension og Nykredits aktier. Det vil sige 3,45 kr. pr. aktie.

Det er ifølge banken en realisering af 2025-strategien, som har som mål at vokse både organisk og ved opkøb.

»Da vi i 2017 gik ind og hjalp Vestjysk Bank, lå det ikke i kortene, at vi en dag skulle eje en meget stor andel af banken. Vi har dog, i de mellemliggende år, været vidner til en god finansiel udvikling og har samtidig kunne se et fællesskab mellem Vestjysk Banks værdier og dem, vi driver bank efter i Arbejdernes Landsbank,« siger Gert Jonassen, ordførende direktør i Arbejdernes Landsbank i en pressemeddelelse om opkøbet.

Arbejdernes Landsbank besluttede sidste år at fastholde sin markante ejerandel i Vestjysk Bank på 32,44 pct., selvom sidstnævnte fusionerede med Den Jyske Sparekasse. Den officielle begrundelse var, at banken giver et fornuftigt afkast enten i form af udbyttebetaling eller opskrivning af aktiekursen.

Målet er, at vi fremover skal spille en større rolle i erhvervskundemarkedet, øge vores samlede bankforretning og forbedre koncernens balance mellem erhverv og privat.

Gert Jonassen, ordførende direktør i Arbejdernes Landsbank

Vestjysk Bank giver Arbejdernes Landsbank en eksponering mod brancher som landbrug og erhverv generelt, som den ellers ikke har så meget af. Samtidig er Vestjysk Bank stærk i et område af Danmark, hvor arbejderbanken ikke er.

»Målet er, at vi fremover skal spille en større rolle i erhvervskundemarkedet, øge vores samlede bankforretning og forbedre koncernens balance mellem erhverv og privat, så vi står stærkere overfor fremtidens kapitalkrav til finansielle institutioner. Og så ønsker vi at øge vores tilstedeværelse i Midt- og Vestjylland, hvor Arbejdernes Landsbank ikke er så stærkt repræsenteret i dag,« fastslår Gert Jonassen.

Med købet skabes en af landets største banker, og Arbejdernes Landsbank oplyser, at den forventer at blive udpeget som systemisk vigtig - et såkaldt SIFI-institut - af Finanstilsynet.

Købet ventes gennemført ved udgangen af maj 2021, og er betinget af Finanstilsynets og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens godkendelse.

Vestjysk Banks ordførende direktør, Jan Ulsø Madsen, har ingen kommentar til sagen. Men Vestjysk Bank oplyser, at bestyrelsen vil tage stilling til det pligtmæssige overtagelsestilbud til de øvrige aktionærer, når det offentliggøres.

Arbejdernes Landsbank har 1.156 ansatte og har i de to seneste år - 2019 og 2020 - tjent henholdsvis 545 og 330 mio. kr. efter skat.

Vestjysk Bank har kun 395 ansatte, men har i de to seneste år tjent henholdsvis 478 og 303 mio. kr. efter skat.

Her kan du se bl.a. udvalgte nøgletal for såvel Arbejdernes Landsbank som Vestjysk Bank fra de seneste to regnskabsår:


Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.