Realkredit Danmark har tabt kampen om nye boliglån for 55 mia. kr.
Totalkredit og Nordea Kredit har det seneste år sat sig på en større del af det danske realkreditmarked, mens Jyske Realkredits og Realkredit Danmarks markedsandele skrumper.
Danske Banks mange dårlige sager og ridsede image i offentligheden rammer også bankens ellers solide indtjeningsmaskine.
Bankens realkreditudbyder, Realkredit Danmark, er siden udgangen af 2017 gået fra at sidde på 28,2 pct. af realkreditudlånet til private boligejere til 26 pct. på samme tidspunkt sidste år i en periode, hvor boligmarkedet ellers er rødglødende med 2020 som det historiske højdepunkt målt på antallet af boligsalg.
Det er konklusionen på en sammenligning af de fire danske realkreditselskabers udlån til private boligejere de seneste fire år foretaget af Finans. Det samlede privatudlån udgør 1.744 mia. kr.
Vi vedkender os gerne, at vi vil have en større markedsandel, end vi har netop nu.
Realkreditselskabets øverste chef havde da også gerne set en anden udvikling.
»Vi kommenterer generelt ikke på markedsandele, men det er rigtigt, at vi har haft nogle kvartaler, hvor vores nyudlån har været moderat. Vi vedkender os gerne, at vi vil have en større markedsandel, end vi har netop nu,« siger Carsten Nøddebo, adm. direktør i Realkredit Danmark.
Samlet set er Realkredit Danmarks samlede udlån til private kun faldet med 1 mia. kr. fra fjerde kvartal 2019 til samme periode sidste år, men da det samlede realkreditudlån i samme periode er steget med 55 mia. kr., er selskabets markedsandel faldet med 0,5 pct.point i perioden. Hvis realkreditselskabet skulle have beholdt sin markedsandel som ved udgangen af 2019, skulle selskabet have øget udlånet med 15 mia. kr.
En bankekspert er overbevist om, at Realkredit Danmarks mærkbare markedstilbagegang skyldes ejeren, Danske Bank.
»Det handler ikke om, at Nykredits (som ejer Totalkredit, red.) eller Nordea Kredits produkter er bedre, men om at Danske Banks dårlige sager fylder mere ude blandt danskerne, end mange måske er klar over,« siger Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.
Det spiller ifølge eksperten en stor rolle, at Danske Bank kontinuerligt roder sig ud i sager, som giver dybe ridser i imagelakken, fordi det får kunderne til at kontakte en konkurrerende bank, når de alligevel skal have flekslånet refinansieret, eller har brug for et nyt lån eller et tillægslån, fordi de har købt et sommerhus.
»Så indhenter de et tilbud fra en konkurrent, og da priserne er nogenlunde ens, fordi konkurrencen på realkreditmarkedet er begrænset, siger de ja tak til tilbuddet fra den anden bank. Og så har Realkredit Danmark og Danske Bank mistet endnu en kunde,« siger Lars Krull.
Han bakkes op af en ekspert i bankernes image.
»Realkredit Danmark mister kunder, fordi mange er trætte af at være en del af en bank, som de mener opfører sig uetisk. Kunderne er egentlig ganske godt tilfredse med Danske Banks produkter – herunder realkreditlånene – men det vægter med stigende styrke tungere at trække sig ud af en koncern med gentagende dårlige sager. Derfor skifter kunderne bank og realkreditinstitut, når lejligheden byder sig,« siger Christian Stjer, adm. direktør i konsulenthuset Voxmeter.
Realkredit Danmarks topchef erkender, at de mange Danske Bank-sager er uheldige for realkreditselskabet.
»Det er klart, at det ikke har været en fordel på den korte bane, og det har da nok påvirket vores muligheder for at vokse. Men det er også en kæmpe styrke for os at være en del af Danske Bank-koncernen, og vi er fortrøstningsfulde også i forhold til, at banken kommer ind i en mere positiv udvikling,« siger Carsten Nøddebo.
Jyske Banks realkreditselskab har også mistet momentum efter at have været inde i en rivende udvikling siden opkøbet af BRFkredit i 2014, hvor banken i mange år hentede en masse kunder med realkreditlån i Totalkredit til BRFkredit, som i dag hedder Jyske Realkredit.
Det er dog ifølge selskabet en udvikling, som er sket med åbne øjne.
»Vi er gået fra at have to fiskestænger til at fange fisk med en enkelt, fordi vi har fusioneret BRFkredit ind i Jyske Bank og er dermed gået fra at have to distributionskanaler til kun én. Og når man fjerner et brand og den tilhørende distributionskanal, reducerer du selvfølgelig din distributionskraft, men du får også væsentlig lavere omkostninger,« siger Carsten Tirsbæk Madsen, adm. direktør i Jyske Realkredit.
Han peger på, at selskabet nu har opnået en volumen, som gør, at vækst i sig selv ikke er det eneste og vigtigste parameter.
»Det kan være ganske begavet at miste lidt salgsvolumen, hvis det samlede resultat opvejes af markant lavere omkostninger. Vi har nok samtidig på det seneste haft en kreditappetit, som har gjort os mindre sultne på udlån end konkurrenterne,« siger Carsten Tirsbæk Madsen.
Den store vinder er Totalkredit, der ejes af Nykredit og i sidste ende kontrolleret af hovedaktionæren, Forenet Kredit, og forklaringen er ifølge selskabet samarbejde og priser.
»Med Forenet Kredit i ryggen kan vi give Kundekroner (en rabat på bidragssatsen, red.) til vores kunder, og det betyder, at vi her og nu kan tilbyde de laveste bidragsbetalinger på de mest efterspurgte lån. Samtidig er vores mange partnere (i Totalkredit-samarbejdet, red.) til stede med god rådgivning i hele Danmark. Det har vist sig som en stærk kombination i konkurrencen om boligejernes gunst og har ført til, at vi sidste år havde udlånsvækst i 98 ud af 98 kommuner,« siger Pernille Sindby, som er nyudnævnt adm. direktør i Totalkredit.
Bankekspert Lars Krull vurderer, at Totalkredit især vinder markedsandele på de mange lokalbanker, som sender kunder til realkreditselskabet.
»Hvis en kunde er utilfreds med Danske Bank, Nordea eller Jyske Bank, kontakter de med overvejende stor sandsynlighed en bank fra Totalkredit-samarbejdet. Hvis en kunde fra Totalkredit-samarbejdet er utilfreds med sin bank, kontakter personen ikke de store banker, men en anden bank fra samarbejdet. Totalkredit mister derfor ikke kunder eller udlån, når utilfredse kunder skifter bank,« siger Lars Krull.
Nordea Kredit har efter at have tabt markedsandele i nogle år fået vendt skuden, hvilket glæder den øverste danske topchef for Nordeas privatkunder.
»Det er det lange seje træk. Vi sagde for fire år siden, at vi ville være bedre på især to områder – bolig og opsparing. Og med hensyn til finansiering af bolig har vi gjort det enklere at få et boliglån, ligesom vi har anerkendt, at boligkøb ikke er en proces men en livsbegivenhed for vores kunder, hvor vi skal være hurtige, præcise og overbliksskabende for at få deres drømme til at gå i opfyldelse,« siger Mads Skovlund, chef for Nordeas danske private kunder.