Finans

Danske pensionsselskaber har investeret i firmaer med tætte bånd til militæret i Myanmar

Adskillige danske pensionsselskaber og vestlige virksomheder har direkte eller indirekte støttet militærdiktaturet i Myanmar frem mod og efter militærkuppet i februar.

Artiklens øverste billede
En række danske og udenlandske firmaer og selskaber har både før og efter militærkuppet i Myanmar enten direkte eller indirekte støttet militærjuntaen. Det er sket gennem investeringer i selskaber med tilknytning til militæret eller direkte via salg af overvågningsteknologi. Her ses demonstranter under protester i Yangon den 3. april. Foto: SRT/AFP.

Mens militærdiktaturet i Myanmar på tredje måned arresterer, gennembanker og dræber demonstranter, og landet bevæger sig på kanten af en borgerkrig, har adskillige danske og vestlige firmaer, investeringsfonde og pensionsselskaber enten direkte eller indirekte støttet juntaen.

Det viser en gennemgang, som Jyllands-Posten har lavet på baggrund af optegnelser fra ngo’en Justice for Myanmar, samt rapporter fra FN og Amnesty.

Både danske PFA Pension, Sampension, Lærernes Pension, Danica Pension og Pensam har aktier i selskaber med tilknytning til militæret. Det gælder bl.a. den japanske bryggerigigant Kirin Holding, der sammen med det militærejede selskab Myanmar Economic Holding Limited (MEHL) ejer to bryggerier i Myanmar, og virksomheden Sinotruk Hong Kong, der ifølge Justice for Myanmar har leveret militærkøretøjer til juntaen. 

De burde vide, hvad de investerer i, men i mange tilfælde gør de det ikke.

Montse Ferrer, rådgiver og researcher ved Amnesty International

Kirin Holding meddelte få dage efter kuppet den 1. februar, at det trækker sig fra samarbejdet med MEHL. Menneskerettighedsgrupper har argumenteret for, at bryggerigiganten skulle have gjort det længe før.

Der er placeret lidt over 100 mio. kr. af danskernes pensionsopsparinger alene i disse to selskaber. 

Andre virksomheder fra lande som USA, Sverige, Australien, Holland, Storbritannien og Canada har også solgt teknologi eller har aktier i selskaber, der kobles til militæret. En række vestlige firmaer har i årene frem mod kuppet også leveret overvågningsudstyr til Myanmar, som militæret i dag bruger mod befolkningen.

Er blevet advaret

FN’s Menneskerettighedsråd og Amnesty International har i flere år advaret mod at investere i selskaber med relation til militæret, da det kan bidrage til militærets menneskerettighedsbrud.

Montse Ferrer, der stod bag en Amnesty-rapport i 2020 om militæret, fortæller, at der allerede før kuppet blev rejst nogle »meget, meget røde flag over for virksomhederne«:

»De burde vide, hvad de investerer i, men i mange tilfælde gør de det ikke.«

Danica Pension, Lærernes Pension, PFA Pension, Sampension og Pensam oplyser alle, at de tager situationen meget alvorligt, men at det er for tidligt at sige, om det får konsekvenser for deres investeringer. 

Bl.a. oplyser Pensam, at det på baggrund af udviklingen i Myanmar har sat gang i en »dybdegående undersøgelse« af pensionskassens portefølje.

»Her vil vi blandt andet vurdere, hvorvidt der er virksomheder, som kan stilles til regnskab for og er ansvarlige for brud på menneskerettigheder i Myanmar. Vi noterer os derudover, at Kirin tidligere på året meldte ud, at det vil stoppe samarbejdet med det omstridte selskab, og det kommer vi naturligvis til at følge til dørs,« lyder det fra Mikael Bek, chef for ansvarlige investeringer i Pensam.

Samme toner lyder fra Danica Pension, der i en mail skriver:

»Vi følger situationen tæt og vurderer løbende, om selskabet lever op til vores investeringsrestriktioner. Kirin Holding har taget skridt i den rigtige retning ved at opsige samarbejdet i Myanmar, men hvis selskabet ikke lever op til sit løfte, er vi klar til at ekskludere det, som vi har gjort det med andre selskaber.«

Der har ifølge PFA ikke været nogle »røde flag« i deres egne screeninger af Kirin og Sinotruk, men pensionsselskabet oplyser, at det tager situationen alvorligt:

»Der skal ikke være nogen tvivl om, at vi ikke ønsker at støtte et militærkup eller det regime, vi ser i Myanmar i dag. Derfor tager vi selvfølgelig den aktuelle situation og udviklingen ret alvorligt og er også i gang med at indhente den data og information, der bliver brugt, og har selvfølgelig også en løbende sparring med vores branchepartnere omkring situationen,« siger Christian S. Schubart, chef for ansvarlige investeringer i PFA Pension, der ikke vil konkludere, om det får konsekvenser for PFA’s investeringer.

Sampension oplyser også, at Sinotruk ikke er dukket op i nogen screening af virksomhederne, men at hvis det skulle ske, så vil man handle derefter.

»Situationen i Myanmar er forfærdelig, og vi følger naturligvis udviklingen,« lyder det fra Jesper Nørgaard, der er viceinvesteringsdirektør i Sampension.

Lærernes Pension udtaler, at selskabet »på ingen måde« ønsker at investere i en virksomhed, som bidrager til at krænke menneskerettigheder og hæfter sig desuden ved, at Kirin har trukket sig fra partnerskabet med MEHL efter kuppet.

»Vi vil følge det videre forløb for at sikre, at investeringen overholder vores etiske kodeks,« siger Katrine Graabæk Mogensen, ESG manager i Lærernes Pension.

Få mere udlandsnyt i ørerne med ”Verdenshjørner”. Lyt til de seneste episoder herunder.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.