• Artiklen opdateres
Finans

Nordeas milliardoverskud er steget markant - slår forventningerne

Den nordiske storbank har tjent 5,9 mia. kr. i første kvartal, viser regnskab.

Artiklens øverste billede
Foto: Philip Davali

Nordea har haft så meget medvind i årets første tre måneder, at den nordiske storbank har slået analytikernes forventninger. Nordea er kommet igennem kvartalet med et langt større overskud end ventet.

Resultatet efter skat endte på 788 mio. euro (5.859 mio. kr.), hvilket svarer til en fremgang på 71 pct. sammenlignet med samme periode sidste år. Det viser regnskabet for første kvartal, som Nordea har offentliggjort torsdag morgen.

Analytikerne havde på forhånd ventet, at resultatet efter skat ville ende på 645,1 mio. euro, så dermed landede bankens overskud mere end 22 pct. over forventningerne.

»Vores resultater blev forbedret på baggrund af høje niveauer inden for forretnings- og kundeaktivitet, og resultatet i kvartalet var godt. Vi fortsatte med at opnå god vækst i forretningsvolumener i hele Norden,« udtaler Frank Vang-Jensen, der er topchef i Nordea, i forbindelse med regnskabet.

Fremgangen i regnskabet begynder ved toplinjen, hvor Nordea oplevede en fremgang i de samlede indtægter på 21 pct. til 2.420 mio. euro (17.995 mio. kr.). Rente- og gebyrindtægterne steg med henholdsvis 9 og 8 pct.

Selv om regnskabet viser, at omkostningerne steg til 1.319 mio. euro (981 mio. kr.), lyder det fra Nordea, at de rent faktisk har udviklet sig som planlagt. Hvis man f.eks. ser bort fra valutakurseffekterne, faldt omkostningerne i kvartalet således med 3 pct.

Nordea har en langsigtet målsætning om at levere en egenkapitalforrentning på mere end 10 pct. Denne blev indfriet i kvartalet, hvor den endte på 11 pct. mod 6,9 pct. i samme periode i fjor.

Det var ikke den eneste langsigtede målsætning, som Nordea nåede. Banken har også en målsætning om, at omkostningsprocenten skal være under 50 pct. I kvartalet nåede den ned på 48 pct. 

»Vi har fulgt vores strategi i halvandet år og er godt på vej til at nå vores økonomiske mål for 2022. Vi er fast besluttede på hele tiden at forbedre vores præstationer ved at fokusere på vores tre hovedprioriteter: At skabe gode kundeoplevelser, vækstinitiativer for indtægter og optimere operationel effektivitet,« lyder det fra Frank Vang-Jensen.

Banken venter i 2021, at de samlede omkostninger vil ende under 4,6 mia. euro.

»Jeg er overbevist om, at vi bevæger os mod lysere tider og stille og roligt slår virussen. Nordea vil gå ind i den post-pandemiske fremtid i en stærk position. Vores retning er klar: At være en stærk og personlig finansiel partner, en mere rentabel bank og en sikker og pålidelig bidragyder til samfundet,« udtaler Frank Vang-Jensen.

(mio. euro) Q1 2021 Q1 2020
Nettorenteindtægter 1,212 1,109
Nettogebyr- og handelsindtægter 827 765
Indtægter i alt 2,420 2,002
Driftsomkostninger -1,319 1,248
Resultat før nedskrivninger 1,101 754
Nedskrivninger på udlån -52 -155
Resultat før skat 1,049 599
Årets resultat 788 460

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.